Wykonanie
Z podanych składników wyjdzie mniej więcej 100 sztuk.Składniki na ciasto :6 szklanek
mąki2
jajka2 szklanki gorącej
wodyłyżeczka
soli2 łyżki
olejuFarsz:pół kilograma
twaroguworeczek ugotowane
kaszy gryczanej3 średniej wielkości ugotowane
ziemniaki1 zeszklona na
maśle cebula4 łyżki świeżej
natki pietruszkiSól,
pieprzsuszony
majeranekDo miski robota z hakiem (można oczywiście recznie) wsypujemy przesianą
mąkę i dodaje
jajka.Zaczynamy wyrabianie następnie dajemy
olej i
sól na samym końcu po łyżce dolewamy gorącej
wody i wyrabiamy kilka minut aby ciasto było plastyczne.Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Twaróg oraz ugotowane
ziemniaki ugniatamy tluczkiem do
ziemniaków. Dosypujemy
kasze oraz resztę składników i mieszamy.Ciasto wałkujemy cieńko na blacie podsypanym lekko
mąką i wykrawamy krążki szklanka ja robie to kieliszkiem do
wina bo ma dość ostre brzegi.Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.Pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok 3 minuty od wypłynięciała na wierzch.