ßßß

Z podanych składników wyjdzie mniej więcej 100 sztuk.Składniki na ciasto :6 szklanek mąki2 jajka2 szklanki gorącej wodyłyżeczka soli2 łyżki olejuFarsz:pół kilograma twaroguworeczek ugotowane kaszy gryczanej3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki1 zeszklona na maśle cebula4 łyżki świeżej natki pietruszkiSól, pieprzsuszony majeranekDo miski robota z hakiem (można oczywiście recznie) wsypujemy przesianą mąkę i dodaje jajka.Zaczynamy wyrabianie następnie dajemy olej i sól na samym końcu po łyżce dolewamy gorącej wody i wyrabiamy kilka minut aby ciasto było plastyczne.Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.Twaróg oraz ugotowane ziemniaki ugniatamy tluczkiem do ziemniaków. Dosypujemy kasze oraz resztę składników i mieszamy.Ciasto wałkujemy cieńko na blacie podsypanym lekko mąką i wykrawamy krążki szklanka ja robie to kieliszkiem do wina bo ma dość ostre brzegi.Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.Pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok 3 minuty od wypłynięciała na wierzch.