Wykonanie


Na śniadanie najlepsza jest
kasza jaglana. Przez lata zapomniane i niedoceniane
kasze na szczęście wracają do łask, a wartości zdrowotne
kaszy jaglanej trudno przecenić.WARTOŚCI ODŻYWCZE
KASZY JAGLANEJ:Ma mało
skrobi, za to dużo
białka.Jako jedyna wśród
kasz jest zasadotwórcza.Wyróżnia się największą zawartością witamin z grupy B: B1, B2, B6, żelaza, miedzi i bardzo dużą zawartością krzemu, który dodatnio wpływa na stan zębów, paznokci, skóry, włosów oraz zapobiega odwapnieniu kości.
Kasza jaglana jest pozyskiwana z łuskanych ziaren prosa, a w prosie znajduje się lecytyna, która poprawia pamięć i reguluje ilość cholesterolu we
krwi.Ponadto świetnie usuwa toksyny z organizmu.Usuwa także nadmiar wilgoci z organizmu, dlatego służy np.podczas kataru, w chorobach płuc czy oskrzeli.Zawiera mnóstwo antyoksydantów, mających duże znaczenie w zapobieganiu chorobom nowotworowym.Jest lekkostrawna.Nie posiada glutenu.Poprawia przemianę materi i ułatwia odchudzanie.Ma właściwości rozgrzewajace, dlatego świetnie nadaje sie na ciepłe zimowe śniadanie.Nie dla wszystkich jest jednak taka wspaniała jak się okazuje. Powinny jej unikać lub bardzo rzadko jadać osoby ze stwierdzoną niedoczynnością tarczycy, blokuje ona bowiem przyswajanie
jodu.JAK PRAWIDŁOWO UGOTOWAĆ
KASZĘ JAGLANĄ?

Na 1 szklankę
kaszy należy wziąć 2,5 szklanki
wody.
Wodę wlać do rondelka i zagotować.W tym czasie na sitku dokładnie, najlepiej pod bieżącą ciepłą
woda płukać
kaszę tak długo, aż będzie leciała czysta
woda. Przez dokładne wypłukanie
kaszy pozbawimy ją charakterystycznej goryczkiNa wrzątek wrzucić opłukaną
kaszę, dodać dużą szczyptę
soli. Jak się zagotuje, maksymalnie zmniejszyć ogień, przykryć i zostawić na 15-20 minut. W tym czasie już
kaszy w ogóle nie należy mieszać, bo się przypali.
Kasza sama wytworzy sobie "kominy" którymi ujdzie nadmiar ciepła. Ugotowana ilość spokojne wystarczy na 6 porcji.SKŁADNIKI NA
ŚNIADANIOWĄ JAGLANKĘ:Do
śniadaniowej jaglanki można dodać każde świeże i
suszone owoce, wzbogacić ją dodatkiem
orzechów lub pestek. Możliwosci jest bez liku, możesz dodać to co lubisz lub masz akurat pod ręką. Oto moje dzisiejsze śniadanie. Rewelacyjnie smakuje ze wszystkimi
owocami jagodowymi -
truskawkami,
jagodami lub
malinami.

- porcja
kaszy- kilka posiekanych
orzechów włoskich3 - 4
morele1
kiwi- namoczone
rodzynki- łyżka
syropu z agawy lub
miodu- pół łyżeczki
cynamonu,
kardamonu lub
imbiru- pół startego
jabłka- szczypta
kurkumyWszystko wymieszać i śniadanie gotowe.ŻYCZĘ SMACZNEGO!