Wykonanie

Zdrowe i smaczne śniadanie dla każdego, śniadanie które robi się samo. Niby zwykłe
płatki owsiane, a smakują zupełnie inaczej niż "papkowata"owsianka gotowana na wodzie lub
mleku. Z wierzchu chrupiące
płatki o
orzechowym smaku, wewnątrz aromatyczne,
winne jabłka rozpływające się w ustach bardziej przypominają deser, niż nielubianą przez niektórych owsiankę. Smak ma zupełnie podobny do sypanej szarlotki z
płatków owsianych. Zapraszam do przepisu na
śniadaniowy poprawiacz humoru.

Składniki na 2 porcje:2
jabłkakilka
orzechów włoskich2 łyżki
rodzynkówmiód2 łyżki
oleju z
orzechów włoskich lub
masła1/2 łyżeczki
cynamonuszczypta
kurkumy6 łyżek
płatków owsianychkilka łyżek gorącej
wodyWykonanie:
jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w ósemkiposiekać
orzechy włoskiejabłka ułożyć w jednym większym lub dwóch mniejszych kokilkach do zapiekania. Posypać
cynamonem,
kurkumą,
rodzynkami i wsypać część
orzechów włoskich. Wlać po 1 łyżce
oleju i gorącej
wody, następnie wsypać
płatki owsiane. Wierzch posypać pozostałymi
orzechamiwstawić do nagrzanego piekarnika do 200` C i piec 20-25 minut do zrumienienia. Można sprawdzić, czy
jabłka dostatecznie zmiękły przed wyjęciem z piekarnikapodawać gorąceŻYCZĘ SMACZNEGO!