Wykonanie
Gdy za oknem pogoda nie nastraja do działania, a mam wielką ochotę na zdrowy i sycący deser sięgam po
jabłko. Pamiętam gdy, będąc dzieckiem babcia w swoim kaflowym piecu piekła nam
jabłka w brytfannie na deser. Dlatego wracam myślami do tamtego czasu i postanowiłam włączyć swoją kulinarną wyobraźnię. Zastanawiam się co łączę często z
jabłkami . Hmm...
cynamon,
miód i
płatki owsiane, a wszystko wymieszane z kawałkami miąższu
jabłka i zapieczone w miseczkach z tych
owoców. Czyż takie połączenie nie brzmi kusząco? Zapewniam, że tak jest, a sam fakt że znikło szybciej niż się spodziewałam potwierdza moją tezę.
Porcja na 2 pieczone
jabłkaSkładniki:2 średniej wielkości
jabłka,2 łyżki
płatków owsianych,2 łyżeczki
miodu,pół łyżeczki
cynamonu,pół łyżki
rodzynek,1/3 szklanki
wodyPrzygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni.
Jabłka umyć dokładnie, wierzch
owocu ściąć aby utworzyć ''czapeczkę''. Łyżką wydrążyć delikatnie środek ( część miąższu z nasionami odrzucić), który następnie należy pokroić w drobną kostkę. Należy uważać, aby nie dogrzebać się do skórki. W niewielkiej misce należy
płatki owsiane zalać zimną
wodą na 3 min, a następnie wymieszać. Po tym czasie dodać
rodzynki,
cynamon i pokrojony miąższ, wymieszać. Wydrążone
jabłka napełnić zawartością miseczki. Wierzch polać
miodem.
Jabłka przykryć odciętym wierzchem. Włożyć do niewielkiego naczynia żaroodpornego i zapiec ok. 30 min.