ßßß
Składniki na ciasto:1 szklanka gryczanej niepalonej3 szklanki wodyok. 2 szklanek mleka1 jajkoKaszę zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie odcedzamy wodę i płuczemy wodę. Blendujemy ze szklanką mleka i jajkiem na gładką masę. Jeśli masa będzie bardzo gęsta dolewamy jeszcze mleka, ciasto ma mieć konsystencję zbliżoną do tradycyjnych naleśników. Ja smażyłam na patelni ceramicznej całkowicie bez tłuszczu.Nadzienie:2 jabłka1 łyżeczka masła1 łyżeczka cynamonu1 łyżka posiekanych orzechów włoskich1 łyżka rodzynek1 łyżka mioduMasło roztapiamy na patelni. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzane masło, dodajemy orzechy, rodzynki i cynamon. Smażymy krótką chwilę, polewamy z miodem i smarujemy naleśniki.


