ßßß Cookit - przepis na Naleśniki gryczane z jabłkiem i bakaliami - zdrowe i bezglutenowe

Naleśniki gryczane z jabłkiem i bakaliami - zdrowe i bezglutenowe

nazwa

Wykonanie

Ostatnio zaprzyjaźniłam się z kaszą gryczaną niepaloną i coś czuję, że to nie jest taka przelotna znajomość, bo naprawdę mi ona posmakowała i do tego jest bardzo zdrowa, o czym zresztą już pisałam. Były już placuszki, a dziś mam dla Was naleśniki, są zdecydowanie bardziej fit od tradycyjnych,nie zawierają glutenu. ale jak dla mnie mają bardziej wyrazisty smak. Idealne na zarówno na słodko jak i wytrawnie. Musicie koniecznie spróbować.
Składniki na ciasto:
1 szklanka gryczanej niepalonej
3 szklanki wody
ok. 2 szklanek mleka
1 jajko
Kaszę zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie odcedzamy wodę i płuczemy wodę. Blendujemy ze szklanką mleka i jajkiem na gładką masę. Jeśli masa będzie bardzo gęsta dolewamy jeszcze mleka, ciasto ma mieć konsystencję zbliżoną do tradycyjnych naleśników. Ja smażyłam na patelni ceramicznej całkowicie bez tłuszczu.
Nadzienie:
2 jabłka
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka rodzynek
1 łyżka miodu
Masło roztapiamy na patelni. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzane masło, dodajemy orzechy, rodzynki i cynamon. Smażymy krótką chwilę, polewamy z miodem i smarujemy naleśniki.
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2016/01/nalesniki-gryczane-z-jabkiem-i.html