Wykonanie
Ostatnio zaprzyjaźniłam się z
kaszą gryczaną niepaloną i coś czuję, że to nie jest taka przelotna znajomość, bo naprawdę mi ona posmakowała i do tego jest bardzo zdrowa, o czym zresztą już
pisałam. Były już placuszki, a dziś mam dla Was naleśniki, są zdecydowanie bardziej fit od tradycyjnych,nie zawierają glutenu. ale jak dla mnie mają bardziej wyrazisty smak. Idealne na zarówno na słodko jak i wytrawnie. Musicie koniecznie spróbować.
Składniki na ciasto:1 szklanka gryczanej niepalonej3 szklanki
wodyok. 2 szklanek
mleka1
jajkoKaszę zalewamy
wodą i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie odcedzamy
wodę i płuczemy
wodę. Blendujemy ze szklanką
mleka i
jajkiem na gładką masę. Jeśli masa będzie bardzo gęsta dolewamy jeszcze
mleka, ciasto ma
mieć konsystencję zbliżoną do tradycyjnych naleśników. Ja smażyłam na patelni ceramicznej całkowicie bez tłuszczu.Nadzienie:2
jabłka1 łyżeczka
masła1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka posiekanych
orzechów włoskich1 łyżka
rodzynek1 łyżka
mioduMasło roztapiamy na patelni.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzane
masło, dodajemy
orzechy,
rodzynki i
cynamon. Smażymy krótką chwilę, polewamy z
miodem i smarujemy naleśniki.