Wykonanie
Lipiec nareszcie zaczął nas rozpieszczać upalnymi porankami, dlatego takie orzeźwiające śniadanie to dla mnie najlepsze rozwiązanie na początek dnia. Koktajl gryczany to smaczna, lekka, ale jednocześnie pożywna propozycja na posiłek numer jeden. W szarlotkowym klimatach, więc jeśli, tak jak ja, jesteście fanami tego ciasta, to pokochacie również ten koktajl. Bo ten koktajl to właściwie takie ciasto w szklance. Swoją
drogą - posmak gryki idealnie komponuje się ze
słodyczą jabłka i
miodu, z aromatem
cynamonu,
imbiru,
kardamonu.
Przepis (jedna /duża/ porcja):4 łyżki
płatków gryczanych(+
woda do zagotowania)1
jabłko150ml
mleka1 łyżka
mioduszczypta
imbiru1/2 łyżeczki
cynamonuszczypta
kardamonuPłatki gryczane zalać
wodą i ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odstawić na bok i ostudzić.
Jabłko obrać, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do miksera. Zblendować razem z
mlekiem,
miodem,
imbirem,
cynamonem,
kardamonem oraz ugotowanymi, ostudzonymi
płatkami gryczanymi. Gotowy koktajl przelać do wysokiej szklanki, schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Wyjąć i podawać.