Wykonanie

Była okazja: urodziny R. Pełne, okrągłe urodziny. I pytanie wieczorem: "zrobisz tort dla R."? Okazało się, że tort ma być zrobiony na jutro i to nie na wieczór, nawet nie na popołudnie, tylko na rano. Na 11 rano :) Zaczęłam robić go o 9. W dwie godziny wyrobiłam się i z
ciastem, i z masą, i z polewą.
Tortu-niespodzianki nawet nie spróbowałam, został wyniesiony z domu na spotkanie z solenizantką, na którym mnie nie było. Taka moja nagroda, że chociaż wylizałam miskę :)Z powodu ograniczonego czasu potrzebny mi był przepis przede wszystkim sprawdzony - żeby nie było sytuacji, że coś nie wyjdzie i trzeba będzie zaczynać od nowa. Bo już bym nie zaczęła. Z pomocą pośpieszyła mama podtykając mi swój stary zeszyt z przepisami ściągnięty gumką. Ideę gumnki zrozumiałam, kiedy ją zdjęła i gdyby nie biurko - kartki wypadły by na podłogę. Przy zapewnieniach, że tort jest szybki i prosty do zrobiania zdecydowalam, że spróbuję. Faktycznie, jest bardzo prosty. I pyszny. Ręczę za to głową, bo pamiętam smak z każdorazowych przyjęć urodzinowych wyprawianych ochoczo przez moją mamę, na których punktem obowiązkowym była właśnie wuzetka. Co z tego najlepsze, o tym, że wuzetka wygląda zupełnie inaczej (kwadratowo) przyjęłam do świadomości całkiem niedawno. Do tej
pory byłam święcie przekonana, że wuzetka to nie
ciastko, a ciasto - tort.

Składniki:ciasto:2 szklanki
mąki2
jaja1/2 kostki
margaryny1 szklanka
cukru2 łyżki powideł2 łyżki
kakao1 szklanka
mleka1 i 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejmasa:dwa kubeczki
śmietany 30%mała szczypta
soli1,5 kostki
masła2,5 opakowania
naturalnego serka homo (375 g)6 łyżek
cukru1
cukier waniliowykilka kropli
soku z cytrynyorzechypolewa:2 łyżki
cukru2 łyżki
masła2 łyżki
śmietany2 łyżki
kakao
Przygotowanie:1. Na ciasto:
margarynę utrzeć z
cukrem, dodając kolejno pozostałe skłądniki. Włożyć na natłuszczoną i posypaną
bułka tartą blachę i włożyć do nagrzanego do temp. 230 o C piekarnika. Piec ok. 50 - 60 minut, sprawdzając w trakcie pieczenia patyczkiem - ma być suchy.2. W tym czasie ubić z dwóch kubeczków
śmietany i szczypty
soli bitą śmietanę. Gdy będzie gotowa (sztywna) włożyć do lodówki i zabrać się za masę.3. Ucierając
masło dodać
cukier i
cukier waniliowy, a następnie stopniowo dodawać po łyżce
serka homo. Dolać kilka kropli
soku z cytryny. Wyjąć z lodowki
bitą śmietanę. Najpierw dodać do masy połowę, zmieszać, po czym dodać całość i delikatnie wymieszać (wtedy masa będzie puszystsza). Gotową masę wstawić do lodówki.4. Po upieczeniu ciasta wyjąć do z piekarnika i dobrze ostudzić. Ściąć górę ciasta tak, aby było płaskie. Ściętych okruchów nie wyrzucać (chyba że są przypalone). Przekroić placek na dwie równe części. Na pierwszej ułożyć grubą warstwę masy, posypać
orzechami, przykryć drugim krążkiem, rozprowadzić pozostałą część masy na wierzchu i po bokach.5. Zrobić polewę: wsypać do rondelka
cukier,
kakao, dodać
masło i
śmietanę. Wszystkie składniki podgrzać aby się połączyły (nie gotować!). Gotową
polewą czekoladową porobić plamki i smużki na wierzchu ciasta: za pomocą łyżeczki, widelca albo trzepaczki (zanurzając w polewie i zataczając rózne zawijasy pozwalać skapytać polewie na masę).6. Odłożony wcześniej nadmiar ciasta po wyrównaniu wierzchu pokruszyć. Okruchami obłożyć boki
tortu.7. Można jeść od razu, można wcześniej schłodzić w lodówce. Druga opcja jest lepsza -
czekolada na wierzchu trochę zastygnie, schłodzona masa będzie smaczniejsza, a tort będzie się łatwiej kroił.