Wykonanie
Niedawno po plotkach u Sąsiadki, dostałam od Niej kawałek ciasta dla G. (bo nie poszedł ze mną). Ciasto było warstwowe,
czekoladowe, z białą, lekko piankową masą. Postanowiłam zwrócić talerzyk razem z
ciastem w podobnym klimacie :) Padło na W-Z'kowy tort . Lubię W-Z'kę, a dawno jej nie
jadłam. A jeszcze dłużej nie
jadłam jej... smacznej. Coraz bardziej nie lubię wyrobów z
cukierni, ale raczej nie porywam się na ich domowe wersje. Tym razem było inaczej, bo zaciekawił mnie krem z
serkiem homogenizowanym. Tak jak nie lubię mas do przekładania
tortów i jeśli już, używam
bitej śmietany +
owoców lub budyniu, tak ta masa jest super :) I mimo
masła, jest też dość lekka. Po schłodzeniu ciasto jest rewelacyjne (wcześniej też jest pyszne, ale płynie ;) Przepis jest długi, ale wbrew pozorom ciasto jest proste i szybko się je robi :)

LEKKA W-Z'KAskładniki na tortownicę o średnicy 24cm (u mnie kwadratowa foremka 24x24)ciasto:- 2 szkl
mąki- 2
jaja- 1/2 kostki
margaryny- 1 szklanka
cukru- 2 łyżki powideł- 2 łyżki
kakao- 1 szkl
mleka- 1 i 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejmasa:- dwa kubeczki
śmietany 30%- mała szczypta
soli- 1,5 kostki
masła- 375g
naturalnego serka homogenizowanego- 6 łyżek
cukru- 1
cukier waniliowy- kilka kropli
soku z cytrynypolewa:- 1/2 paczki
płatków migdałowych- 2 łyżki
cukru- 2 łyżki
masła- 2 łyżki
serka homogenizowanego lub
śmietany- 2 łyżki
kakaoCiasto:
Margarynę utrzeć z
cukrem, dodawać po kolei resztę składników. Foremkę natłuścić i obsypać
mąką lub
bułką tartą, przełożyć do niej ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 230°C przez 50-60 minut (albo za wysoka temperatura albo za długo, bo mi się spaliły brzegi i wierzch mimo wyłączenia piekarnika po 40 minutach). Ostudzić, odkroić wierzch (jeśli jest zaokrąglony) i przekroić ciasto na pół - na dwa równe placki.Masa: W tym czasie ubić
śmietanę na sztywno ze szczyptą
soli i odstawić do lodówki. Utrzeć
masło z
cukrem i
cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodawać po łyżce
serka homogenizowanego. Dodać kilka kropli
soku z cytryny, dokładnie wymieszać. Dodać połowę ubitej
śmietany i delikatnie wymieszać, po czym wmieszać resztę. Wstawić masę do lodówki.Polewa: Wsypać do rondelka
cukier i
kakao, dodać
masło i
serek lub
śmietanę. Podgrzać mieszając, ale nie gotować. Gotową polewę odstawić na chwilę do przestygnięcia.Na dolny placek wyłożyć grubą warstwę masy, przykryć drugim plackiem. Całość pokryć pozostałą masą. Posypać
płatkami migdałowymi i zrobić esy-floresy z polewy. Odstawić do lodówki.