ßßß Cookit - przepis na Lekka W-Zka

Lekka W-Zka

nazwa

Wykonanie

Niedawno po plotkach u Sąsiadki, dostałam od Niej kawałek ciasta dla G. (bo nie poszedł ze mną). Ciasto było warstwowe, czekoladowe, z białą, lekko piankową masą. Postanowiłam zwrócić talerzyk razem z ciastem w podobnym klimacie :) Padło na W-Z'kowy tort . Lubię W-Z'kę, a dawno jej nie jadłam. A jeszcze dłużej nie jadłam jej... smacznej. Coraz bardziej nie lubię wyrobów z cukierni, ale raczej nie porywam się na ich domowe wersje. Tym razem było inaczej, bo zaciekawił mnie krem z serkiem homogenizowanym. Tak jak nie lubię mas do przekładania tortów i jeśli już, używam bitej śmietany + owoców lub budyniu, tak ta masa jest super :) I mimo masła, jest też dość lekka. Po schłodzeniu ciasto jest rewelacyjne (wcześniej też jest pyszne, ale płynie ;) Przepis jest długi, ale wbrew pozorom ciasto jest proste i szybko się je robi :)
LEKKA W-Z'KA
składniki na tortownicę o średnicy 24cm (u mnie kwadratowa foremka 24x24)
ciasto:
- 2 szkl mąki
- 2 jaja
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki powideł
- 2 łyżki kakao
- 1 szkl mleka
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
masa:
- dwa kubeczki śmietany 30%
- mała szczypta soli
- 1,5 kostki masła
- 375g naturalnego serka homogenizowanego
- 6 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- kilka kropli soku z cytryny
polewa:
- 1/2 paczki płatków migdałowych
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki serka homogenizowanego lub śmietany
- 2 łyżki kakao
Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po kolei resztę składników. Foremkę natłuścić i obsypać mąką lub bułką tartą, przełożyć do niej ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 230°C przez 50-60 minut (albo za wysoka temperatura albo za długo, bo mi się spaliły brzegi i wierzch mimo wyłączenia piekarnika po 40 minutach). Ostudzić, odkroić wierzch (jeśli jest zaokrąglony) i przekroić ciasto na pół - na dwa równe placki.
Masa: W tym czasie ubić śmietanę na sztywno ze szczyptą soli i odstawić do lodówki. Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodawać po łyżce serka homogenizowanego. Dodać kilka kropli soku z cytryny, dokładnie wymieszać. Dodać połowę ubitej śmietany i delikatnie wymieszać, po czym wmieszać resztę. Wstawić masę do lodówki.
Polewa: Wsypać do rondelka cukier i kakao, dodać masło i serek lub śmietanę. Podgrzać mieszając, ale nie gotować. Gotową polewę odstawić na chwilę do przestygnięcia.
Na dolny placek wyłożyć grubą warstwę masy, przykryć drugim plackiem. Całość pokryć pozostałą masą. Posypać płatkami migdałowymi i zrobić esy-floresy z polewy. Odstawić do lodówki.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2012/04/Lekka-W-Zka.html