ßßß Cookit - przepis na Czarno-biały tort z czereśniami

Czarno-biały tort z czereśniami

nazwa

Wykonanie

Urodzinowy, dwudziestoletni (solenizant, nie tort :)). Tort jest pyszny - puszysty, leciutki i słodki od owoców, a nie od cukru. Masa jest delikatna, żadnych tam ciężkich pasków w środku, które są tak twarde, że można je kroić nożem. Lekki, czereśniowy, w letnim klimacie. Pozostaje jedynie... STO LAT KOCHANY!
A tort wręczony zostanie jutro, z prezentem właściwym ;)
Składniki:
biszkopt: 4 jajka, 15 dag cukru pudru, po 5 dag maki i kakao
krem : 400 ml śmietanki kremówki, 4 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, pół łyżeczki esencji waniliowej, cytryna
góra : 0,5 kg czereśni, 5 dag płatków migdałowych
Przygotowanie:
1. Żółtka utrzeć z połową cukru, białka ubić z pozostałym cukrem. Połączyć obie masy z mąką wymieszaną z kakao. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą niewielkiej tortownicy (o średnicy ok. 20-25 cm). Piec ok. 25 minut w temperaturze 190 o C. Wyjąć, ostudzić, przekroić w poprzek na pół.
2. Do połowy szklanki wody wycisnąć sok z cytryny i nasączyć nim spodni blat.
3. Czereśnie umyć, usunąć ogonki i pestki, osączyć. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i esencją. Na nasączony wcześniej cytryną blat wyłożyć 2 / 3 ubitej śmietany i 2 / 3 wydrylowanych czereśni. Przykryć drugim blatem, wierzch posmarować resztą śmietany. Udekorować czereśniami i płatkami migdałowymi.
PS. A zdjęcia... Zdjęcia robione nowym, wreszcie moim aparatem :) W dodatku dziś oficjalnie zostałam przyjęta do Akademii Fotografii - jestem przeszczęśliwa! Zaczynam od września, w trybie zaocznym (na dwa dzienne nie wyrobię). Mam taka cichą nadzieję, że i tu będzie można zobaczyć tego efekty :)
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/czarno-biay-tort-z-czeresniami.html