2,5 szklanki mąki30 dag margaryny2 łyżeczki proszku do pieczenia8 jajek2 szklanki cukru pudru1/2 szklanki maku2 łyżki kakao1 opakowanie biszkoptówdwa słoiczki dżemu brzoskwiniowego2 łyżeczki cukru waniliowegoew. kilka kropli ulubionego aromatu (ja dodałam migdałowy)Przygotowanie:Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki przynajmniej 2 godziny przed pieczeniem, aby miały temp. pokojową.Miękką margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę.Białka oddzielamy od żółtek.Do utartej margaryny z cukrem dodajemy stopniowo po 1 żółtku (po każdym dokładnie ucieramy masę na niskich obrotach miksera).Z całości mąki odkładamy do miseczki 2 łyżki, a resztę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypujemy ją do masy. Dodajemy cukier waniliowy i ew. aromat.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie staramy się wmieszać je do masy.Całość rozdzielamy równo do trzech miseczek i do każdej dodajemy :I miseczka - 1/2 szkl makuII miseczka - 2 łyżki kakaoIII miseczka - odłożone wcześniej 2 łyżki mąkiOkrągłą tortownicę natłuszczamy i delikatnie obsypujemy mąką lub bułką tartą, a następnie kolejno wykładamy :1. Ciasto z dodatkiem kakao2. 1/2 paczki biszkoptów3. Dżem brzoskwiniowy4. Ciasto z dodatkiem maku5. Biszkopty6. Dżem brzoskwiniowy (dałam też tutaj kilka łyżek dżemu porzeczkowego, bo miałam go akurat w lodówce)7. Jasne ciastoGórę wyrównujemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180st. C do czasu, aż boki ciasta zaczną nam odchodzić od blaszki a ciasto ładnie się zarumieni :)Studzimy i polewamy polewą.Smacznego ! :)