ßßß
Biszkopt:4 jajka1/3 szklanki ciemnego kakao1/3 szklanki mąki1/2 szklanki maki260g powideł do posmarowania biszkoptu wymieszane z 4 łyżkami soku z cytrynyKrem:puszka mleka skondensowanego słodzonego ( gotowana 3 godziny ) lub gotowej masy kajmakowej200g masła20 szt malutkich bezBita śmietana:800ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudru3 łyżki soku z cytrynyDo nasączenia ciasta: 4 łyżki soku z cytryny+ 4 łyżki czarnej herbatyNa wierzch do posypania: ok 40g gorzkiej czekoladyPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 170 stopni ( góra dół bez termoobiegu). foremkę wysmarować masłem wyłożyć papierem do pieczenia.Żółtka oddzielić od białek, białka ubijać ns srednich obrotach do czasu aż się spienią.Zwiększyć obroty i cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru.Ubijać aż białka będą sztymne i lśniące. Następnie dodawać po jednym żółtku, ubijać aż masa bedzie puszysta.Mąkę przesiać z kakao. Dodawać do masy z białek delikatnie mieszając aby piana nie opadała.Wyłożyć na blaszkę, piec przez około 20 minut. Po upieczeniu ciasto od razu wyjąć z piekarnika, wystudzić.Wystudzone ciasto skropić nasączeniem i posmarować powidłami.Krem:Masło utrzeć mikserem na puch, zmniejszyć obroty do minimum i dodawać po łyżce masy kajmakowej. Kiedy składniki będą połączone w jednolity krem pokruszyć bezy i dodać do masy, wymieszać.Gotowy krem wyłożyć na biszkopt wysmarowany powidłami.Bita śmietana:Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wyłożyć na masę kajmakową z bezą.Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce, posypać ciasto.Ciasto przechowywać w lodówce.Smacznego :)