Wykonanie
Kostka alpejska to chyba jedno z najsłodszych ciast jakie
jadłam :) Przepis zaczerpnęłam z Kwesti Smaku, jednak zmniejszyłam ilość
bezy.Składniki:
Biszkopt:4
jajka1/3 szklanki ciemnego
kakao1/3 szklanki
mąki1/2 szklanki
maki260g powideł do posmarowania
biszkoptu wymieszane z 4 łyżkami
soku z cytrynyKrem:puszka
mleka skondensowanego słodzonego ( gotowana 3 godziny ) lub gotowej masy kajmakowej200g
masła20 szt malutkich bez
Bita śmietana:800ml
śmietany kremówki2 łyżki
cukru pudru3 łyżki
soku z cytrynyDo nasączenia ciasta: 4 łyżki soku z cytryny+ 4 łyżki czarnej
herbatyNa wierzch do posypania: ok 40g
gorzkiej czekoladyPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 170 stopni ( góra dół bez termoobiegu). foremkę wysmarować
masłem wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od
białek,
białka ubijać ns srednich obrotach do czasu aż się spienią.Zwiększyć obroty i cały czas ubijając dodawać po łyżce
cukru.Ubijać aż
białka będą sztymne i lśniące. Następnie dodawać po jednym
żółtku, ubijać aż masa bedzie puszysta.
Mąkę przesiać z
kakao. Dodawać do masy z
białek delikatnie mieszając aby piana nie opadała.Wyłożyć na blaszkę, piec przez około 20 minut. Po upieczeniu ciasto od razu wyjąć z piekarnika, wystudzić.Wystudzone ciasto skropić nasączeniem i posmarować powidłami.Krem:
Masło utrzeć mikserem na puch, zmniejszyć obroty do minimum i dodawać po łyżce masy kajmakowej. Kiedy składniki będą połączone w jednolity krem pokruszyć
bezy i dodać do masy, wymieszać.Gotowy krem wyłożyć na
biszkopt wysmarowany powidłami.
Bita śmietana:Zimną
śmietanę ubić na sztywno z
cukrem pudrem. Wyłożyć na masę kajmakową z
bezą.
Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce, posypać ciasto.Ciasto przechowywać w lodówce.Smacznego :)