ßßß Cookit - przepis na Ciasto z brokułami

Ciasto z brokułami

nazwa

Wykonanie

Fantazja na temat słodkiej wersji ciasta z kaszy manny, która już kiedyś robiłam. Wymyśliłam sobie wtedy, żeby wypróbować kiedyś słoną wersję tego ciasta, z warzywami. Pod nóż poszły brokuły. Musztarda podkreśla smak. Nie jest ostra, a łagodna, dlatego ciasto nie pali w podniebienie. Warto jednak dodać łyżeczkę musztardy Dijon, która ma bardziej wyrazisty smak, a przez to całe ciasto nie jest mdłe.
I znowu, jak poprzednio, zapewniam: to nie jest moje ostatnie ciasto z kaszy manny. Mam jeszcze ochotę wypróbować owoce, w różnych kombinacjach smakowych.
Lubię to ciasto. Nie dość, że robi się je szybko, jest superproste i nie wymaga pilnowania go w piekarniku, to jeszcze jest pyszne. Sprawdza się i ze słodkimi, i z ostrymi dodatkami. Dobre są bakalie, miód, warzywa, owoce, właściwie wszystko, co wymyślimy, że można do niego wrzucić. Kasza manna sama w sobie nie Am wyraźnego smaku, dlatego to dodatki decydują o efekcie końcowym.
Składniki:
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka kefiru lub jogurtu naturalnego
2 łyżki łagodnej musztardy
1 łyżeczka musztardy Dijon
kopiata łyżka świeżego szczypiorku
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta pieprzu
pół ugotowanego na parze brokuła rozdzielonego na różyczki
Przepis:
Kaszę wymieszać z kefirem, dodać musztardę i jajko, pozostawić na 2-3 godziny. Wsypać proszek do pieczenia, sól, pieprz, szczypiorek i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Wlać do niewielkiej formy i „powtykać” w ciasto różyczki brokuła. Piec w piekarniku w temperaturze 170°C przez około 30 minut. Można odrobinę krócej, ale nie dłużej – bo ciasto będzie suche i gumiaste. Najlepiej smakuje na ciepło. Plastry ciasta można odgrzewać na patelni – wtedy będą przyrumienione.
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/ciasto-z-brokuami.html