Wykonanie

Fantazja na temat słodkiej wersji ciasta z
kaszy manny, która już kiedyś robiłam. Wymyśliłam sobie wtedy, żeby wypróbować kiedyś słoną wersję tego ciasta, z warzywami. Pod nóż poszły
brokuły.
Musztarda podkreśla smak. Nie jest ostra, a łagodna, dlatego ciasto nie pali w podniebienie. Warto jednak dodać łyżeczkę
musztardy Dijon, która ma bardziej wyrazisty smak, a przez to całe ciasto nie jest mdłe.I znowu, jak poprzednio, zapewniam: to nie jest moje ostatnie ciasto z
kaszy manny. Mam jeszcze ochotę wypróbować
owoce, w różnych kombinacjach
smakowych.

Lubię to ciasto. Nie dość, że robi się je szybko, jest superproste i nie wymaga pilnowania go w piekarniku, to jeszcze jest pyszne. Sprawdza się i ze słodkimi, i z
ostrymi dodatkami. Dobre są
bakalie,
miód, warzywa,
owoce, właściwie wszystko, co wymyślimy, że można do niego wrzucić.
Kasza manna sama w sobie nie Am wyraźnego smaku, dlatego to dodatki decydują o efekcie końcowym.

Składniki:1 szklanka
kaszy manny1 szklanka
kefiru lub
jogurtu naturalnego2 łyżki łagodnej
musztardy1 łyżeczka
musztardy Dijonkopiata łyżka świeżego
szczypiorku1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliszczypta
pieprzupół ugotowanego na parze
brokuła rozdzielonego na różyczkiPrzepis:
Kaszę wymieszać z
kefirem, dodać
musztardę i
jajko, pozostawić na 2-3 godziny. Wsypać
proszek do pieczenia,
sól,
pieprz,
szczypiorek i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Wlać do niewielkiej formy i „powtykać” w ciasto różyczki
brokuła. Piec w piekarniku w temperaturze 170°C przez około 30 minut. Można odrobinę krócej, ale nie dłużej – bo ciasto będzie suche i gumiaste. Najlepiej smakuje na ciepło. Plastry ciasta można odgrzewać na patelni – wtedy będą przyrumienione.