Wykonanie
Klasyka
chlebowych smarowideł

"...Czy Jaśnie Pan życzy sobie śniadać z Jaśnie
Panem, Jaśnie Panie?..." [źródło: "Głód i pragnienie" Jacek Piekara]Ano Jaśnie Pan Mąż sobie życzy, ale z Jaśnie
Panią Żoną :) Oto śniadanie do stołu podano!Z racji diety, klasyczną
pastę jajeczną zmodyfikowałam do wersji nieco mniej kalorycznej. A wystarczyło jedynie ominąć dodatek
masła i zamienić
majonez na gęsty
jogurt naturalny :) I śniadanie gotowe!Składniki na porcję dla 2-3 osób:4
jajka na twardo - zetrzeć na dużych oczkach tarki5-6 łyżek
szczypiorku - drobno posiekać3 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego - używam Zott lub Bakoma1 łyżeczka
musztardy - u mnie ostra chrzanowa
sól,
pieprz - do smaku
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Szczypiorek drobno posiekać.W oddzielnym naczynku rozbełtać sos:
jogurt,
musztardę i
przyprawy.W miseczce wymieszać
jaja ze
szczypiorkiem i zalać przygotowanym sosem.Delektować się pastą z domowym, własnoręcznie wypiekanym
pieczywem - a choćby takim jak na poniższych zdjęciach
Chlebem z
cukinią i
porem .




SMAKER uwielbia dnia 06.09.2015 moją
pastę jajeczną na głównej stronie INTERIA.PL . Ależ dumna jestem! :D