ßßß Cookit - przepis na Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i jogurtem

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i jogurtem

nazwa

Wykonanie

Klasyka chlebowych smarowideł
"...Czy Jaśnie Pan życzy sobie śniadać z Jaśnie Panem, Jaśnie Panie?..." [źródło: "Głód i pragnienie" Jacek Piekara]
Ano Jaśnie Pan Mąż sobie życzy, ale z Jaśnie Panią Żoną :) Oto śniadanie do stołu podano!
Z racji diety, klasyczną pastę jajeczną zmodyfikowałam do wersji nieco mniej kalorycznej. A wystarczyło jedynie ominąć dodatek masła i zamienić majonez na gęsty jogurt naturalny :) I śniadanie gotowe!
Składniki na porcję dla 2-3 osób:
4 jajka na twardo - zetrzeć na dużych oczkach tarki
5-6 łyżek szczypiorku - drobno posiekać
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego - używam Zott lub Bakoma
1 łyżeczka musztardy - u mnie ostra chrzanowa
sól, pieprz - do smaku
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Szczypiorek drobno posiekać.
W oddzielnym naczynku rozbełtać sos: jogurt, musztardę i przyprawy.
W miseczce wymieszać jaja ze szczypiorkiem i zalać przygotowanym sosem.
Delektować się pastą z domowym, własnoręcznie wypiekanym pieczywem - a choćby takim jak na poniższych zdjęciach Chlebem z cukinią i porem .
SMAKER uwielbia dnia 06.09.2015 moją pastę jajeczną na głównej stronie INTERIA.PL . Ależ dumna jestem! :D
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2015/09/pasta-jajeczna-ze-szczypiorkiem-i.html