Wykonanie
Najpierw był baton dla kierowcy, który prawdę mówiąc nie zrobił wielkiej furory (nie wiedzieć
czemu smakował tylko mnie,no i może kilku jeszcze innym zakręconym osobom). Drugi w kolejności był Baton dla Batmana (z
bakaliami w dużej przewadze), który podbił już
serca wielu dam i był nagrodą w mini konkursie na mojej stronie szkatułkowej na Facebooku( i właśnie to pewnie przyniosło mu trochę więcej splendoru). Niestety z braku czasu nie zamieściłam jeszcze przepisu na batona dla Batmana :(Dzisiaj za to przepis na wypasionego orzechowca. Święta idą i pomyślałam, że nie tylko pierniki pasują i gwiazdki. Baton w wersji świątecznej jak najbardziej proponuję i
powiem Wam, że jest pyszny, kaloryczny i zdrowy :)
Co będzie potrzebne:2 lub 3 (jeśli małe)
banany2 i 1/2 kubka
płatków zbożowych – użyłam owsianych i jęczmiennych po półduża garść
orzechów nerkowca (posiekałam je niezbyt mocno)duża garść
pistacjiduża garść
orzechów laskowych (posiekałam je niezbyt mocno)duża garść
orzechów włoskich (posiekałam je niezbyt mocno)duża garść
orzechów ziemnych solonych – nie siekałam ich (zostawiłam w całości)2 - 4 łyżki
mioduduża garść
daktyli suszonych (pokrojonych na kawałki ale nie siekanych)2-3 łyżki siekanych
migdałów1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
kardamonu2 łyżki
oleju kokosowego2 garście dużych
rodzynkówszczypta
soliJak wykonać:
Banany „rozciapać” widelcem i zmieszać w misie z
płatkami. Dodać
miód lub
syrop z agawy (ilość zależy od tego jaki baton ma być słodki – dla dorosłych
daję 2 łyżki
miodu, ale gdy robię go dzieciakom dodaję jeszcze trochę
syropu z agawy ).Następnie dodaję
olej kokosowy (lepiej aby miał laną miękką konsystencję – wtedy lepiej się łączy ze składnikami)
sól i dobrze mieszam.Na koniec dodaję posiekane
orzechy,
daktyle,
migdały,
rodzynki,
cynamon,
kardamon,
sól i wszystko jeszcze raz dobrze mieszam do połączenia się składników.
Wykładam na małą blachę 35x20 (może być większa lub mniejsza) wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut aż boki batona się zezłocą.
Aby ciasto dobrze się kroiło – należy je po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić przez chwilę, a następnie jeszcze ciepłe pokroić na pożądane kształty.Inspiracją byłprzepis Mai Skorups kiej