ßßß Cookit - przepis na Orzechowiec ... czyli ... Świąteczny baton z bakaliami

Orzechowiec ... czyli ... Świąteczny baton z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Najpierw był baton dla kierowcy, który prawdę mówiąc nie zrobił wielkiej furory (nie wiedzieć czemu smakował tylko mnie,
no i może kilku jeszcze innym zakręconym osobom). Drugi w kolejności był Baton dla Batmana (z bakaliami w dużej przewadze), który podbił już serca wielu dam i był nagrodą w mini konkursie na mojej stronie szkatułkowej na Facebooku
( i właśnie to pewnie przyniosło mu trochę więcej splendoru). Niestety z braku czasu nie zamieściłam jeszcze przepisu na batona dla Batmana :(
Dzisiaj za to przepis na wypasionego orzechowca. Święta idą i pomyślałam, że nie tylko pierniki pasują i gwiazdki. Baton w wersji świątecznej jak najbardziej proponuję i powiem Wam, że jest pyszny, kaloryczny i zdrowy :)
Co będzie potrzebne:
2 lub 3 (jeśli małe) banany
2 i 1/2 kubka płatków zbożowych – użyłam owsianych i jęczmiennych po pół
duża garść orzechów nerkowca (posiekałam je niezbyt mocno)
duża garść pistacji
duża garść orzechów laskowych (posiekałam je niezbyt mocno)
duża garść orzechów włoskich (posiekałam je niezbyt mocno)
duża garść orzechów ziemnych solonych – nie siekałam ich (zostawiłam w całości)
2 - 4 łyżki miodu
duża garść daktyli suszonych (pokrojonych na kawałki ale nie siekanych)
2-3 łyżki siekanych migdałów
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
2 łyżki oleju kokosowego
2 garście dużych rodzynków
szczypta soli
Jak wykonać:
Banany „rozciapać” widelcem i zmieszać w misie z płatkami. Dodać miód lub syrop z agawy (ilość zależy od tego jaki baton ma być słodki – dla dorosłych daję 2 łyżki miodu, ale gdy robię go dzieciakom dodaję jeszcze trochę syropu z agawy ).
Następnie dodaję olej kokosowy (lepiej aby miał laną miękką konsystencję – wtedy lepiej się łączy ze składnikami) sól i dobrze mieszam.
Na koniec dodaję posiekane orzechy, daktyle, migdały, rodzynki, cynamon, kardamon, sól i wszystko jeszcze raz dobrze mieszam do połączenia się składników.
Wykładam na małą blachę 35x20 (może być większa lub mniejsza) wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut aż boki batona się zezłocą.
Aby ciasto dobrze się kroiło – należy je po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić przez chwilę, a następnie jeszcze ciepłe pokroić na pożądane kształty.
Inspiracją był
przepis Mai Skorups kiej
Źródło:http://sekretymaleiduze.blogspot.com/2014/12/orzechowiec-czyli-swiateczny-baton-z.html