Wykonanie

Lato w pełni :) i widać to już na moich talerzach … Moi cudowni chłopcy poza domem więc moja „kuchnia odpoczywa”. Z lubością wybieram się na targ tylko po świeże
zioła,
warzywa i owoce. Gotuję też niezbyt wyszukane i proste potrawy, a jakże smaczne, a jakże zdrowe i kolorowe (jak papuga) … i lekkie i nisko kaloryczne, i w dodatku bardzo syte.

Ostatnio zakupiłam
cukinię i podziało się …

Co będzie potrzebne:1 duża
cukinia2-3
marchewki2-3
papryki różnokolorowe1
cebula1 ząbek
czosnku¾ kg
pomidorów2-3 łyżki
oliwy do przesmażenia
cebulkiPrzyprawy:
sól,
pieprz, zielona cubrica,
kurkuma,
tymianek, zielony
koperek i
pietruszka.

Jak wykonać:
Cukinię myjemy starannie i kroimy w kostkę.
Marchew czyścimy, obieramy i strugamy w paski lub obierakiem we wstążki.
Paprykę myjemy, czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki (moja propozycja).
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki,a następnie pokroić w ćwiartki. Do tego dania wybieram niezbyt duże
pomidorki, za to mogą być miękkie.
Cebulę obrać i pokroić w piórka lub pół-talarki.
Czosnek obrać i posiekać.Na rozgrzanej
oliwie przesmażyć najpierw
czosnek, a następnie
cebulę (nie rumienić jej zbytnio). Następnie dodać wstążki
marchewki i delikatnie przesmażyć jeszcze z
czosnkiem i
cebulką. Kolejno dodawać:
cukinię, a gdy lekko zmięknie i puści sok
paprykę i na końcu
pomidory. Wszystko razem dusić do pożądanej miękkości.

Ja lubię warzywa lekko twardawe i o żywych kolorach więc nie duszę ich długo (nie używam też pokrywki – pod pokrywką warzywka
tracą swój intensywny kolor). W czasie duszenia należy przyprawić potrawę. Moja propozycja to
sól,
pieprz, zielona cubrica,
kurkuma,
tymianek, ale równie dobrze możecie dodać tu swoje ulubione
przyprawy (kiedyś dodawałam kumin,
zioła prowansalskie i
oregano).Na koniec, najlepiej tuż przed podaniem posypujemy i mieszamy potrawę ze świeżym
koperkiem i
natką pietruszki.

Acha! Tym razem zostały mi 3 gotowane w mundurkach
młode ziemniaczki z poprzedniego obiadu, więc obrałam je"z mundurków" :) i pokroiłam w kosteczkę. Dodałam na samym końcu aby lekko się w potrawie ogrzały. Było pycha! Zwykle podaję jednak z
ryżem.

*danie to ma wersję dla mięsożerców – czyli … czyli ….Gdyby ktoś chciał urozmaicić to danie o kawałeczki mięsiwa to można podać to leczo z kawałkami
piersi z kurczaka w ziołach przesmażonej na
oliwie. Idealnie do tego pasuje.Przepis bierze udział w sympatycznej akcji letniej: