ßßß Cookit - przepis na 304. Dynia z awokado i cynamonem i wegańskie placki owsiane

304. Dynia z awokado i cynamonem i wegańskie placki owsiane

nazwa

Wykonanie

Wegańskie migdałowe placki owsiane z awokado, cynamonem i dynią . Podane ze śliwkowym twarożkiem z orzechów włoskich, borówkami i jeżynami
Przepis:
- 5 łyżek płatków owsianych
- łyżka mąki migdałowej
- 2 łyżki mąki owsianej
- 1/2 szkl mleka roślinnego ( u mnie domowe z orzechów włoskich
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 awokado
- 3 łyżki pueere z dyni
Płatki zalać na noc mlekiem . Rano dodać pozostałe składniki i wymieszać do powstania jednolitej masy. Następnie smażyć pancakes na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej z dwóch stron do zarumienienia. Czas jest trochę dłuższy niż przy zwykłych plackach i trzeba to po prostu kontrolować i należy również uważać przy przewracaniu. Smacznego !
Kolejny eksperyment wegański w pełni udany . Aż sama się dziwię , że potrawy "bez jajka " mi wychodzą . Teraz przyjdzie czas na naleśniki i oczywiście ciasto ;)
A i serek wegański jest równie pyszny i świetnie komponuje się z owocami. Polecam zrobić domowe mleko orzechowe i zrobić podobny twarożek .
A co do mojego " odwyku" od nabiału ...
Jak pewne zauważyliście w poście z powoli wprowadzam do diety nabiał , choć już zapewne nie będzie go tak dużo jak dawniej , to bardzo stęskniłam się za moim ulubionym serkiem wiejskim no i ricottą.
Wczoraj spróbowałam ricottę z Almy i mogę stwierdzić , że jest przepyszna i jak dla mnie nawet lepsza od tej z Lidla. Także jeśli nadarzy mi się okazja wyjazdu do Katowic , to chętnie powędruje do Almy i ją zakupię ;)
Źródło:http://glutenfreebreakfast.blogspot.com/2014/08/304-dynia-z-awokado-i-cynamonem-i.html