Wykonanie

Wegańskie
migdałowe placki owsiane z
awokado,
cynamonem i
dynią . Podane ze
śliwkowym twarożkiem z
orzechów włoskich,
borówkami i
jeżynamiPrzepis:- 5 łyżek
płatków owsianych- łyżka
mąki migdałowej- 2 łyżki
mąki owsianej- 1/2 szkl
mleka roślinnego ( u mnie domowe z
orzechów włoskich- łyżeczka
cynamonu- 1/2
awokado- 3 łyżki pueere z dyni
Płatki zalać na noc
mlekiem . Rano dodać pozostałe składniki i wymieszać do powstania jednolitej masy. Następnie smażyć pancakes na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej z dwóch stron do zarumienienia. Czas jest trochę dłuższy niż przy zwykłych plackach i trzeba to po prostu kontrolować i należy również uważać przy przewracaniu. Smacznego !Kolejny eksperyment wegański w pełni udany . Aż sama się dziwię , że potrawy "bez
jajka " mi wychodzą . Teraz przyjdzie czas na naleśniki i oczywiście ciasto ;)A i
serek wegański jest równie pyszny i świetnie komponuje się z
owocami. Polecam zrobić domowe
mleko orzechowe i zrobić podobny
twarożek .A co do mojego " odwyku" od
nabiału ...Jak pewne zauważyliście w
poście z powoli wprowadzam do diety
nabiał , choć już zapewne nie będzie go tak dużo jak dawniej , to bardzo stęskniłam się za moim ulubionym
serkiem wiejskim no i
ricottą.Wczoraj spróbowałam
ricottę z
Almy i
mogę stwierdzić , że jest przepyszna i jak dla mnie nawet lepsza od tej z Lidla. Także jeśli nadarzy mi się okazja wyjazdu do Katowic , to chętnie powędruje do
Almy i ją zakupię ;)