ßßß
składniki:600 g śliwek4 garście płatków owsianych pełnoziarnistych2 łyżki mąki orkiszowej2 garście orzechów włoskich150 g masłagarść borówek1 łyżeczka cukrudo doprawienia śliwek: cynamon, imbir, gałka muszkatałowa, 2 łyżeczki cukruFormę ceramiczną (żaroodporną) smarujemy dokładnie masłem. Śliwki myjemy i kroimy na połówki. układamy w naczyniu. Śliwki posypujemy cukrem i przyprawami. W drugiej misce łączymy płatki, posiekane orzechy, mąkę i cukier. Masło kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Łączymy dokładnie ze sobą i posypujemy całą kruszonką przygotowane wcześniej śliwki. Na wierzchu posypujemy borówkami. Crumble pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 35-45 minut. Podajemy gorące. Świetnie smakuje z lodami waniliowymi lub jogurtem.


