Wykonanie
Na leniwy sobotni poranek zachciało mi się czegoś pieczonego. Te śniadanie miałam od dawna upatrzone, ale jakoś nie miałam ochoty go zrobić. Niestety
serek w lodówce kończył swój termin i trzeba było wykorzystać go do jakiegoś pysznego dania. Więc dziś prezentuje wam zdrowszą wersje ciast z kremem.Po pierwsze w składzie nie ma olbrzymich ilości
masło , białej śmierci i
mąki pszennej. W moim
biszkopcie jest tylko
mąka aramantusowa,
jajka , karob , lawenda i
syrop karmelowy. A formę białego puchu przyjął
serek z ziarenkami
wanilii.Ale jeszcze musiał być oczywiście jakiś słodki dodatek do niego. Dlatego wyciągnęłam moje zapasy letnich perełek i zrobiłam sosik z
owoców leśnik, który nadał takiego fajnego koloruA biszkopcik przypomniał mi trochę
mleczną kanapkę


Amarantusowy biszkopt karobowo - lawendowo -
daktylowy z
waniliowym serkiem i sosem z
owoców leśnychPrzepis:* na
biszkopt- 3 łyżki
mąki amarantusowej- 2
jajka- łyżeczka karobu i lawendy- 1/ 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- łyżka daktelli
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami.Przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem i piec przez 15 min w 180 stopniach Celcjusza* na krem- 150 g
serka naturalnego- 1/2
laski waniliiSerek wymieszać z
wanilią . Przełożyć nim
biszkopt.Gotowy
biszkopt włożyć na noc do lodówki a rano cieszyć się pysznym śniadaniemNareszcie weekend. Po 4 dniach kartkówek, sprawdzianów testów należy mi się trochę odpoczynku od szarej rzeczywistości.Gdy przeżyłam polski wiedziałam , że później już pójdzie z górki. Sprawdzianu z lalki na szczęście nie było, ale ja zawsze przeżywam tą piękną lekcjePo lekcjach poszłam na małe zakupy z koleżankami i wreszcie kupiłam tą pyszną rzecz o której już od dawna marzyłam - czyli
mąka kokosowa <3

Niedługo pewnie już ją wykorzystamAle wczorajsze po południe wykorzystałam aktywnie w kuchni i zrobiłam kolejną granolę . Tym razem
makową
Przepis:- 400 g mieszanki ulubionych
płatków ( u mnie owsiane, jęczmienne, pełnoziarniste kukurydziane,
zarodki pszenne,
otręby pszenne, błonnik
jabłkowy)- 40 g
maku- torebka ulubionego budyniu- 3 łyżki daktelli- 400 g
kefiru- 30 g ulubionych
orzechów- łyżka
przyprawy korzennejWszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Piec w piekarniku przez 30 min w 160 stopniach. Co jakiś czas trzeba mieszać , żeby granola się nie przypaliłaA dziś ciąg dalszy zakupów, bo w lodówce po cały tygodniu pustki i trzeba się zaopatrzyć w jakieś dobre smakołyki, później pewnie jakieś małe sprzątanie i czytanie książek ( wczoraj znowu zawitałam w bibliotece i wypożyczyłam kolejne 3 książki do A. Christie i S. Kinga)No i życzę wam miłego weekendu :)