ßßß


Amarantusowy biszkopt karobowo - lawendowo - daktylowy z waniliowym serkiem i sosem z owoców leśnychPrzepis:* na biszkopt- 3 łyżki mąki amarantusowej- 2 jajka- łyżeczka karobu i lawendy- 1/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia- łyżka daktelliBiałka ubić na sztywną pianę. Następnie delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami.Przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem i piec przez 15 min w 180 stopniach Celcjusza* na krem- 150 g serka naturalnego- 1/2 laski waniliiSerek wymieszać z wanilią . Przełożyć nim biszkopt.Gotowy biszkopt włożyć na noc do lodówki a rano cieszyć się pysznym śniadaniemNareszcie weekend. Po 4 dniach kartkówek, sprawdzianów testów należy mi się trochę odpoczynku od szarej rzeczywistości.Gdy przeżyłam polski wiedziałam , że później już pójdzie z górki. Sprawdzianu z lalki na szczęście nie było, ale ja zawsze przeżywam tą piękną lekcjePo lekcjach poszłam na małe zakupy z koleżankami i wreszcie kupiłam tą pyszną rzecz o której już od dawna marzyłam - czyli mąka kokosowa <3
Niedługo pewnie już ją wykorzystamAle wczorajsze po południe wykorzystałam aktywnie w kuchni i zrobiłam kolejną granolę . Tym razem makową
Przepis:- 400 g mieszanki ulubionych płatków ( u mnie owsiane, jęczmienne, pełnoziarniste kukurydziane, zarodki pszenne, otręby pszenne, błonnik jabłkowy)- 40 g maku- torebka ulubionego budyniu- 3 łyżki daktelli- 400 g kefiru- 30 g ulubionych orzechów- łyżka przyprawy korzennejWszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Piec w piekarniku przez 30 min w 160 stopniach. Co jakiś czas trzeba mieszać , żeby granola się nie przypaliłaA dziś ciąg dalszy zakupów, bo w lodówce po cały tygodniu pustki i trzeba się zaopatrzyć w jakieś dobre smakołyki, później pewnie jakieś małe sprzątanie i czytanie książek ( wczoraj znowu zawitałam w bibliotece i wypożyczyłam kolejne 3 książki do A. Christie i S. Kinga)No i życzę wam miłego weekendu :)