ßßß Cookit - przepis na 525. owsiany biszkopt.

525. owsiany biszkopt.

nazwa

Wykonanie

Pomysł przyszedł nagle. Zachciało mi się ciasta... lekkiego, biszkoptowego, przełożonego słodkim kremem. Upiekłam więc biszkopt - kakaowy, z nutą wanilii, oczywiście jak śniadaniowo to i owsiany . Przełożyłam kremowym serkiem naturalnym z miodem Kaszubskim oraz kawałkami nerkowców . Całość oprószyłam kakao i zjadłam z mandarynką :)
Nie wygląda jakoś idealnie, ale smakował genialnie!
kakaowo-waniliowy biszkopt owsiany przełożony serkiem naturalnym z miodem Kaszubskim oraz siekanymi nerkowcami, oprószony kakao; mandarynka
cocoa-vanilla oat sponge cake with natural cream cheese with Kashubian honey and chopped cashew nuts, sprinkled with cocoa; mandarine
Składniki: na biszkopt
- 3 łyżki mąki owsianej
- 2 jajka
- łyżeczka syropu klonowego
- łyżeczka kakao
- ziarnka laski wanilii
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać żółtka, potem mąkę, kakao, syrop, wanilię i proszek. Wszystko delikatnie wymieszać, by piana z białek nie opadła. Piec w 180 stopniach Celsjusza w podłużnym naczyniu, około 15 min. na krem:
- 150 g serka naturalnego
- łyżka siekanych nerkowców
- łyżeczka miodu (u mnie ten)
Wszystko dokładnie wymieszać.
Gdy biszkopt ostygnie, przekroić go na dwie równe części. Przełożyć serkiem i wstawić na noc do lodówki.
Rano wykończyć dowolnymi dodatkami i podawać. Smacznego!
Miłego weekendu wszystkim! Mimo, iż może, tak jak ja, macie dużo obowiązków to spróbujcie znaleźć czas i na chwile relaksu :) W końcu należy się nam po ciężkim tygodniu nauki. Ja już zaczęłam od wczoraj, oglądając z rodziną film. Takie wspólne wieczory są bardzo przyjemne.
Przyjaciele mogą sobie pomagać. Prawdziwy przyjaciel jednak to ktoś przy kim możesz być całkowicie wolnym, być sobą i czuć. Albo, nie czuć nic. Akceptuje wszystko cokolwiek odczuwasz w danej chwili. Na tym właśnie polega prawdziwa miłość – pozwolić komuś być tym kim naprawdę jest.
Jim Morrison
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2013/11/525-owsiany-biszkopt-z-kremem.html