ßßß Cookit - przepis na KANAPKI Z PASTĄ Z BOBU

KANAPKI Z PASTĄ Z BOBU

nazwa

Wykonanie

Pastę tę przygotowywałam już jakiś czas temu, gdy bób dopiero zaczął pojawiać się na straganach. Tak mi zasmakowała, że robiłam ją już kilkakrotnie. Krem jest bardzo smaczny. Ja kanapki podawałam z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo, pomidora, ogórka kiszonego lub ogórka zielonego. Sami wybierzcie zestaw, który najbardziej Wam przypadnie do gustu.
Składniki:
2 szklanki świeżego bobu
1 łyżeczka cukru
4 szklanki wody
1 łyżka soli
4 łyżki posiekanej zielonej cebulki
1 cebula biała
szczypta soli morskiej gruboziarnistej
szczypta pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek
ponadto
kromki chleba
opcjonalnie
jajko ugotowane na twardo
plastry pomidora
plasterki zielonego ogórka
plasterki ogórka kiszonego
posiekana zielona cebulka
Bób płuczemy i przebieramy (odrzucamy ziarna robaczywe, takie z czarnymi plamami). Przekładamy go do garnka, zalewamy wodą (powinno być jej 2 razy więcej niż bobu) i dosypujemy cukier. Szybko zagotowujemy całość pod przykryciem. Wsypujemy sól. Ponownie całość przykrywamy i gotujemy na dużym ogniu około 20 minut (najlepiej po około 20-25 minutach wyłowić kilka ziaren różnej wielkości i sprawdzić, czy wszystkie są już miękkie). Ugotowany bób studzimy, obieramy ze skórki i rozcieramy za pomocą blendera na gładki krem. Dodajemy oliwę, sól oraz pieprz i ponownie ucieramy całość. Pod sam koniec wsypujemy posiekaną zieloną cebulkę i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę białą. Mieszamy pastę.
Kromki chleba smarujemy grubo kremem. Dokładamy ulubione dodatki.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/07/kanapki-z-pasta-z-bobu.html