Wykonanie

Pastę tę przygotowywałam już jakiś czas temu, gdy
bób dopiero zaczął pojawiać się na straganach. Tak mi zasmakowała, że robiłam ją już kilkakrotnie. Krem jest bardzo smaczny. Ja kanapki podawałam z dodatkiem
jajka ugotowanego na twardo,
pomidora,
ogórka kiszonego lub
ogórka zielonego. Sami wybierzcie zestaw, który najbardziej Wam przypadnie do gustu.Składniki:2 szklanki świeżego
bobu1 łyżeczka
cukru4 szklanki
wody1 łyżka
soli4 łyżki posiekanej
zielonej cebulki1
cebula białaszczypta
soli morskiej gruboziarnistejszczypta
pieprzu2 łyżki
oliwy z oliwekponadtokromki
chlebaopcjonalnie
jajko ugotowane na twardoplastry
pomidoraplasterki zielonego
ogórkaplasterki
ogórka kiszonegoposiekana
zielona cebulkaBób płuczemy i przebieramy (odrzucamy ziarna robaczywe, takie z czarnymi plamami). Przekładamy go do garnka, zalewamy
wodą (powinno być jej 2
razy więcej niż
bobu) i dosypujemy
cukier. Szybko zagotowujemy całość pod przykryciem. Wsypujemy
sól. Ponownie całość przykrywamy i gotujemy na dużym ogniu około 20 minut (najlepiej po około 20-25 minutach wyłowić kilka ziaren różnej wielkości i sprawdzić, czy wszystkie są już miękkie). Ugotowany
bób studzimy, obieramy ze skórki i rozcieramy za pomocą blendera na gładki krem. Dodajemy
oliwę,
sól oraz
pieprz i ponownie ucieramy całość. Pod sam koniec wsypujemy posiekaną
zieloną cebulkę i pokrojoną w drobną kosteczkę
cebulę białą. Mieszamy pastę.Kromki
chleba smarujemy grubo kremem. Dokładamy ulubione dodatki.
