Wykonanie

Jest to klasyczny, banalnie prosty sposób na zrobienie "czegoś" z "niczego". Po raz kolejny
sałatka i po raz kolejny z
tuńczykiem, ale jak go nie uwielbiać? Reszta składników to produkty, które są standardowo w wyposażeniu spiżarni, a nawet jeśli nie to z pewnością w asortymencie każdego pobliskiego spożywczaka.Przy okazji jeszcze kilka słów na temat
jajek. Wiele osób unika ich ze względu na cholesterol, który powoduje miażdżycę i choroby krążenia. Należy jednak pamiętać, że cholesterol to sprawa indywidualna dla każdego organizmu, a zjadanie jednego
jaja dziennie jest dobrym sposobem na dostarczenie cennych i niezbędnych składników odżywczych.
Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego
białka łatwo przyswajalnego przez organizm. Jest to również bogate źródło witamin A, D, E, K, B2 i B12. Ponadto
żółtko jaja, które często niepotrzebnie wzbudza tak wielki strach(na 5g tłuszczu zawartego w
jajku tylko 0,1g stanowią "złe" nasycone kwasy tłuszczowe, za to wiele w nim niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) ze względu na zawartość tłuszczu, zawiera także luteinę poprawiającą widzenie. Nie unikajmy spożywania
jajek, bo w rozsądnych ilościach przynoszą dla naszego organizmu same korzyści!Wracając już do tematu głównego- przepis jest na sporą, obiadową porcję dla jednej osoby lub na dwie mniejsze. Całość to około 580kcal w tym 43g
białka, 22g tłuszczu(10g to
oliwa z oliwek) i 19g węglowodanów .

SKŁADNIKI:130g
kukurydzy konserwowej bez dodatku
cukru130g
tuńczyka w sosie własnym(po odsączeniu)2 małe, gotowane
jajka(u mnie 95g)3 średniej wielkości
ogórki kiszone(około 120g)20g
cebuliłyżka
oliwy z oliwek(10g)
sólpieprzPRZYGOTOWANIE:Do miski wsypać przepłukaną
wodą i odsączoną na sitku
kukurydzęDodać odsączonego
tuńczykaJajka,
ogórki i
cebulę drobno pokroićPołączyć wszystkie składniki dodając
oliwę oraz
sól i
pieprz do smaku