Wykonanie
Ciasto drożdżowe, niby mało eleganckie i okazałe, a chyba jedno z moich ulubionych i najczęściej pokazywanych na blogu. Ba! Śmiem nawet twierdzić, że to moje ciasto pokazowe. Dziś połączyłam je z
białym serkiem, słodkimi, soczystymi
gruszkami i
tymiankiem. Do tego słodko-kwaskowaty
lukier. Pycha!Składniki (9 sztuk):20 g
drożdży3/4 szklanki
mleka2 łyżki
cukru3 szklanki
mąki pszennej100 g
masła3
jajka1/2 płaskiej łyżeczki
soliponadto2 duże
gruszki3 łyżeczki
brązowego cukru1 łyżka posiekanego
tymianku świeżego (same listki)250 g
sera białego3 łyżki
śmietany 30%2 łyżeczki
cukru waniliowego1
jajkolukier gęsty lub
cukier puderPrzygotowujemy nadzienie.
Gruszki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Zasypujemy je
cukrem i posiekanym
tymiankiem.
Ser biały przeciskamy dwukrotnie przez praskę. Dodajemy do niego
cukier waniliowy,
jajko i
śmietanę. Ucieramy całość na gładką masę.Przygotowujemy ciasto.
Drożdże rozpuszczamy w letnim
mleku. Dodajemy
cukier i całość odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.Do dużej miski przesiewamy
mąkę. Dodajemy rozkłócone
jajka,
masło (o temperaturze pokojowej),
cukier,
sól i rozczyn. Mieszamy składniki drewnianą łyżką. Stopniowo wlewamy ciepłe
mleko i zarabiamy ciasto ręką, aż będzie od niej odchodziło (około 5-10 minut). Gęstość ciasta regulujemy
mlekiem (za gęste) lub
mąką (zbyt rzadkie). Przykrywamy miskę suchą szmatką i odstawiamy w ciepłe, zacienione miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość. Po około 30 minutach wykładamy je na oprószoną
mąką stolnicę, lekko spłaszczamy dłonią i dzielimy na 2 części (1/4 + 3/4). Mniejszą część rozwałkowujemy na kształt naszej blaszki do pieczenia. Tniemy ją następnie
ostrym nożem na 9 części. Na ciasto wykładamy po łyżce posiekanych
gruszek. Placki układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dość blisko siebie.Większą część dzielimy na 9 równych części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na kształt prostokąta, smarujemy nadzieniem
serowym i rolujemy. Gotowe rogaliki układamy na części z
gruszkami, lekko dociskamy, by się skleiły. Przykrywamy blaszkę suchą szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.Pieczemy bułeczki 25 minut w piekarniku nagrzanym do 185*C. Jeszcze ciepłe dekorujemy lukrem lub całkowicie zimne oprószamy
cukrem pudrem.



https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html