Wykonanie

Przepyszne ciasto z delikatną masą
makową i warstwą białej jak śnieg
bezy. Jego przygotowanie można przyspieszyć wykorzystując gotową masę
makową w puszce (wystarczy 1 puszka). Ja jednak wolę przygotować ją samodzielnie, bo wiem wówczas, co wchodzi w jej skład (niezbyt lubię mocno aromatyzowaną
olejkiem migdałowym masę ze sklepu).Muszę przyznać, że ciasto jest dość gęste i suche. Następnym razem dodam na sam spód
powidła śliwkowe lub
agrestowe.(Przepis pochodzi z gazetki "Przyślij Przepis!")Składniki:ciasto2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej200 g
masła4
żółtka4 łyżki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
kakaobeza4
białka1 szklanka
cukru1
kisiel cytrynowymasa makowa3
białka1/2 kg
maku5 łyżek
cukru3 łyżki
miodu100 g
rodzynek50 g
orzechów włoskich, posiekanych
olejek migdałowy do smakułyżeczka
cynamonu1/4 kostki
masłakandyzowana skórka z
pomarańczyZarabiamy ciasto.
Masło siekamy z
mąką. Dodajemy
żółtka,
cukier i
proszek do pieczenia. Szybko zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na trzy części. Jedną rozwałkowujemy na kształt naszej blaszki do pieczenia i wykładamy nią brytfannę. Drugą część ciasta owijamy folią spożywczą i odkładamy do zamrażarki. Do ostatniej dodajemy
kakao, zagniatamy, owijamy folią i również chłodzimy.Przygotowujemy masę
makową (etap pomijamy, gdy korzystamy z masy gotowej).
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Mak zalewamy 1/2 litra wrzącej
wody. Odstawiamy go do wystygnięcia. Następnie przepuszczamy go dwukrotnie przez maszynkę do mielenia. Dodajemy
bakalie i pozostałe składniki. Mieszamy masę delikatnie z
białkami.Ubijamy
bezę.
Białka ubijamy z
cukrem na sztywną pianę. Dodajemy
kisiel i krótko całość miksujemy.Składamy ciasto.Na ciasto w blaszce wykładamy masę
makową. Na masę wykładamy ciasto
kakaowe starte na grubych oczkach tarki, a następnie pianę z
białek. Na wierzch ścieramy ostatnie ciasto jasne (to z zamrażarki). Pieczemy ciasto 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C.
