ßßß

Składniki na tortownicę 21cm:300 g suchego maku1/3 szklanki miodu3 jajka, oddzielnie białka i żółtka1,5 jabłka, obrane i starte na tarce o dużych oczkach70 g masła, w temperaturze pokojowejpół szklanki cukrukilka herbatników namoczonych w wodziełyżeczka olejku migdałowegołyżeczka proszku do pieczeniapo 1/3 szklanki: rodzynek, orzechów posiekanych,starta skórka z jednej pomarańczyZ alewamy wrzątkiem mak w misce, trochę ponad powierzchnię maku. Czekamy aż mak wchłonie wodę i przestygnie. Odciskamy na bawełnianej ściereczce z nadmiaru wody.Masło i cukier miksujemy na gładką masę, dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Otrzymaną masę dodajemy do maku, następnie dodajemy miód, starte jabłka, olejek migdałowy, namoczone herbatniki, proszek do pieczenia, orzechy i rodzynki oraz skórkę pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.Ubijamy białka na sztywno, dodajemy do masy makowej. Makowiec przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 1 godziny. Dekorujemy lukrem.Smacznego!