Wykonanie

Wychodzą mi! Wychodzą mi delikatne, lekkie jak puch, słodkie! Idealne. Chyba je odczarowałam.
Mowa oczywiście o babkach wielkanocnych. Przepis na tę babkę zrodził się w mojej głowie niedawno. Obawiałam się nieco, że
orzechy mogą być zbyt ciężkie i pokrzyżują moje
plany, ale na szczęście wszystko poszło po mojej myśli. Do tego karmel! Niebo w gębie!Składniki:5
jajek3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia Delecta1 łyżeczka
cukru wanilinowego Delecta1/3 szklanki
migdałów1/3 szklanki
orzechów włoskich1/3 szklanki
orzeszków ziemnych2 łyżki
kakao4 łyżki
majonezukarmel1 szklanka
cukru1/4 szklanki
wody3/4 szklanki
śmietany 30%1/4 kostki
masła1/3 łyżeczki
soli morskiejponadto
orzeszki ziemne do dekoracjiPieczemy babkę.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo
cukier, cały czas miksując masę, a gdy powstanie jednorodny puch, wlewamy
żółtka. Ponownie ubijamy pianę. Odstawiamy mikser, przesiewamy przez sito obie
mąki, wsypujemy
cukier wanilinowy oraz
proszek do pieczenia. Mieszamy masę drewnianą łyżką szybko, ale delikatnie. Dokładamy
majonez i łączymy wszystkie składniki. 1/3 ciasta przelewamy do miski i dodajemy do niej
kakao. Mieszamy. Do reszty dodajemy zmielone (na miałki proszek o konsystencji
mąki)
orzechy i
migdały. Łączymy składniki.Formę na babkę smarujemy
masłem i oprószamy
mąką pszenną. Odstawiamy ją na kilka minut do lodówki (dzięki temu zabiegowi babka po upieczeniu bez problemu wyjdzie z formy).Najpierw wylewamy ciasto
orzechowe, a następnie to
czekoladowe. Pieczemy babkę około 45 minut przy 180*C. Wykonujemy test suchej wykałaczki i dopiero, gdy wbity w ciasto patyczek wyjdzie suchy skręcamy piekarnik. Ciasto pozostawiamy w wyłączonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.Gotujemy karmel.W rondelku o grubym dnie umieszczamy
cukier i
wodę. Mieszamy składniki i zagotowujemy je. W garnuszku umieszczamy termometr cukierniczy i gotujemy
syrop (nie mieszając go ani razu!) do osiągnięcia temperatury 170*C (trwa to około 10-15 minut). Gdy
syrop nabierze barwy bursztynowej zdejmujemy naczynie z ognia. Wlewamy do niego bardzo powoli
śmietanę i dokładamy
masło (uwaga! będzie pryskało i bulgotało). Nie przejmujemy się, gdy
cukier ulegnie zbryleniu - dokładnie całość mieszamy, aż uzyskamy jedwabiście gładki sos (trwa to około 5 minut). Pod sam koniec dodajemy
sól morską i ponownie całość mieszamy.Gotową babkę polewamy karmelem i dekorujemy pokruszonymi
orzeszkami ziemnymi.



Przepis dodaję do konkursu organizowanego przez Beata Kolterman - Kolterman Media Communications: