Wykonanie

Dziś serwuję ciasto, które poprawia nastrój. Zapewniam, że nikt mu się nie oprze. Zresztą ciacho z
czekoladą musi smakować!Składniki:murzynek2 szklanki
mąki pszennej6 łyżek
kakao1/4 szklanki
wody1 i 1/2 szklanki
cukru200 g
masła1/2 szklanki
olejumiąższ z 1
laski wanilii4
jajkałyżeczka
proszku do pieczeniatabliczka
gorzkiej czekoladymasa serowa125 g
masła3/4 szklanki
cukru500 g
sera białego2
jajka2 łyżki
likieru Amaretto1 opakowanie budyniu
śmietankowego1/4 szklanki
mlekaponcz1/4 szklanki ciepłej
wody1/4 szklanki
wódki2 łyżki
likieru Amarettopolewa czekoladowa3 łyżki
wody3 łyżki
cukru3 łyżki
kakao2 łyżki
masłaPieczemy ciasto
czekoladowe.
Masło przenosimy do rondelka. Wlewamy
olej i całość podgrzewamy na małym ogniu. Do
płynnego tłuszczu wsypujemy
cukier, miąższ
waniliowy i wlewamy
kakao rozpuszczone w wodzie oraz posiekaną drobno
czekoladę. Całość podgrzewamy do czasu, aż składniki się połączą.
Mąkę przesiewamy razem z
proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodajemy zawartość rondelka. Mieszamy.
Jajka rozdzielamy.
Żółtka dodajemy bezpośrednio do ciasta.
Białka ubijamy na sztywną pianę - dodajemy ją do masy. Delikatnie całość mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190*C. Gotowe, wystudzone ciasto dzielimy wzdłuż na dwie części.Przygotowujemy poncz.
Wodę mieszamy z
wódką i
likierem. Ponczem nasączamy blaty
czekoladowe.Przygotowujemy masę
serową.
Ser mielimy dwukrotnie. Ucieramy go z
jajkami i
likierem na gładką, jednolitą masę (możemy pomóc sobie mikserem).
Budyń roztrzepujemy w
mleku.W rondelku umieszczamy
masło i
cukier. Podgrzewamy całość, aż składniki się rozpuszczą. Dodajemy mus
serowy i
budyń. Mieszamy masę cały czas energicznie, do czasu, aż zgęstnieje. Ciepły krem wylewamy na ciasto
czekoladowe, wyrównujemy powierzchnię, wykładamy drugi placek i lekko go dociskamy.Przygotowujemy polewę.
Wodę,
cukier i
kakao umieszczamy w garnuszku. Całość podgrzewamy do czasu, aż składniki się połączą. Pod sam koniec dodajemy
masło i rozpuszczamy je. Gotową polewą dekorujemy ciasto. Możemy je dodatkowo posypać wiórkami z
białej czekolady.

