Wykonanie
Majstersztyk! Moje ulubione danie z dzieciństwa. Jego sekret tkwi w
mięsku podsmażonym na
cebuli i lekko pikantnym
sosie pomidorowym. Nikt nie zwija gołąbków lepiej od mojej mamy. Przepis pochodzi właśnie z jej przepiśnika. Ostrzegam, że to danie bardzo pracochłonne.GOŁĄBKI MAMYSkładniki (15 gołąbków):gołąbkigłówka dużej
kapusty białej700 g karczku wieprzowego3 duże
cebule300 g
ryżu200 g
kaszy jęczmiennejsólpieprz1 łyżka
masła3 szklanki
wody1 łyżka
Vegetyolej do smażeniasos2 ząbki
czosnku2 łyżki
oleju1 puszka
pomidorów1 łyżka
mąkisólpieprz1/2 łyżeczki suszonej
bazyliiszczypta
papryki chilli w proszku1 łyżka salsy teksańskiejZ
kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku zagotowujemy
wodę. Wkładamy do niego
kapustę i obgotowujemy ją na niewielkim ogniu. Po kilku minutach obieramy wierzchnie liście - te które już zdążyły zmięknąć.
Kapustę ponownie wkładamy do garnka i dalej ją gotujemy. I tak po kolei, co kilka minut obieramy i wyciągamy kolejne liście.
Mięso kroimy na kawałki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy
olej i wrzucamy pokrojone na pół
cebule. Od razu dodajemy karczek. Smażymy całość do czasu, aż
mięsko ładnie się zarumieni, a sok prawie całkowicie odparuje (trwa to około 30 minut).Następnie zawartość patelni przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (sito o drobnych oczkach).
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie (5 minut krócej, niż w przepisie na opakowaniu). Odcedzamy go.
Kaszę umieszczamy w ganku z gotującą się
wodą (na 200 g
kaszy przypada około 1 i 1/2 szklanki
wody). Gotujemy ją na sypko, czyli do czasu, aż całkowicie wchłonie
wodę (nie dłużej!).
Mięso,
kaszę i
ryż przenosimy do dużej miski. Mieszamy składniki i doprawiamy je
solą i
pieprzem (według mnie, im farsz pikantniejszy, tym lepszy).Nabieramy garść farszu i układamy go na liściu
kapusty. Formujemy gołąbki (składamy najpierw boki liścia do środka, a dopiero
potem formujemy "roladki").Gotowe gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy
masło, 3 szklanki
wody i łyżkę
Vegety. Pieczemy gołąbki pod przykryciem 90 minut w piekarniku nagrzanym do 150*C.Przygotowujemy sos.
Pomidory z puszki rozcieramy blenderem. Ząbki
czosnku siekamy drobno. Podsmażamy je na
oleju. Wlewamy mus
pomidorowy i podgrzewamy go do czasu, aż zacznie się gotować. W 1/2 szklanki
wody rozpuszczamy
mąkę. Przelewamy mieszaninę do rondelka z sosem. Dodajemy
sól,
pieprz,
chilli i
bazylię. Ja dokładam jeszcze łyżkę salsy, dzięki której sosik jest jeszcze pikantniejszy. Całość gotujemy 5 minut.Gołąbki serwujemy z sosem.