ßßß Cookit - przepis na GOŁĄBKI MAMY

GOŁĄBKI MAMY

nazwa

Wykonanie

Majstersztyk! Moje ulubione danie z dzieciństwa. Jego sekret tkwi w mięsku podsmażonym na cebuli i lekko pikantnym sosie pomidorowym. Nikt nie zwija gołąbków lepiej od mojej mamy. Przepis pochodzi właśnie z jej przepiśnika. Ostrzegam, że to danie bardzo pracochłonne.
GOŁĄBKI MAMY
Składniki (15 gołąbków):
gołąbki
główka dużej kapusty białej
700 g karczku wieprzowego
3 duże cebule
300 g ryżu
200 g kaszy jęczmiennej
sól
pieprz
1 łyżka masła
3 szklanki wody
1 łyżka Vegety
olej do smażenia
sos
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 puszka pomidorów
1 łyżka mąki
sól
pieprz
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
szczypta papryki chilli w proszku
1 łyżka salsy teksańskiej
Z kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wkładamy do niego kapustę i obgotowujemy ją na niewielkim ogniu. Po kilku minutach obieramy wierzchnie liście - te które już zdążyły zmięknąć. Kapustę ponownie wkładamy do garnka i dalej ją gotujemy. I tak po kolei, co kilka minut obieramy i wyciągamy kolejne liście.
Mięso kroimy na kawałki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wrzucamy pokrojone na pół cebule. Od razu dodajemy karczek. Smażymy całość do czasu, aż mięsko ładnie się zarumieni, a sok prawie całkowicie odparuje (trwa to około 30 minut).
Następnie zawartość patelni przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (sito o drobnych oczkach).
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie (5 minut krócej, niż w przepisie na opakowaniu). Odcedzamy go.
Kaszę umieszczamy w ganku z gotującą się wodą (na 200 g kaszy przypada około 1 i 1/2 szklanki wody). Gotujemy ją na sypko, czyli do czasu, aż całkowicie wchłonie wodę (nie dłużej!).
Mięso, kaszę i ryż przenosimy do dużej miski. Mieszamy składniki i doprawiamy je solą i pieprzem (według mnie, im farsz pikantniejszy, tym lepszy).
Nabieramy garść farszu i układamy go na liściu kapusty. Formujemy gołąbki (składamy najpierw boki liścia do środka, a dopiero potem formujemy "roladki").
Gotowe gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy masło, 3 szklanki wody i łyżkę Vegety. Pieczemy gołąbki pod przykryciem 90 minut w piekarniku nagrzanym do 150*C.
Przygotowujemy sos.
Pomidory z puszki rozcieramy blenderem. Ząbki czosnku siekamy drobno. Podsmażamy je na oleju. Wlewamy mus pomidorowy i podgrzewamy go do czasu, aż zacznie się gotować. W 1/2 szklanki wody rozpuszczamy mąkę. Przelewamy mieszaninę do rondelka z sosem. Dodajemy sól, pieprz, chilli i bazylię. Ja dokładam jeszcze łyżkę salsy, dzięki której sosik jest jeszcze pikantniejszy. Całość gotujemy 5 minut.
Gołąbki serwujemy z sosem.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/01/goabki-mamy.html