Wykonanie
Ciasteczka wręcz rozpływają się w ustach. Ja najbardziej lubię, gdy odstoją kilka dni i nawilgną. Proces ten można przyspieszyć dodając do pudełka z piernikami połówkę
jabłka.Skąd nazwa? Legenda
mówi o Katarzynce, córce
toruńskiego młynarza, która miała przygotować wyśmienite przysmaki na przyjazd króla. Pszczoły podpowiedziały jej dołożenie
miodu do
chleba i ciast. Tak powstały...KATARZYNKISkładniki:3 łyżeczki
przyprawy do pierników1/2 kostki
masła200 g
miodu1/2 kg
mąki pszennej3 łyżki
kakao2
białka3/4 szklanki
cukru3
żółtka100 ml
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
sody oczyszczonejponadto
lukier gęsty
mleczna czekolada1 łyżka
masłapowidła
marmoladaKakao mieszamy z
mąką w dość dużej misce. Odstawiamy całość.W garnuszku podgrzewamy
miód z
przyprawami. Pod sam koniec, gdy już składniki się połączą, dodajemy
masło. Gdy powstanie nam jednorodna masa, chłodzimy ją. W
jogurcie naturalnym rozpuszczamy
sodę - odstawiamy mieszaninę na chwilkę, żeby
jogurt zwiększył swoją objętość.
Białka ubijamy razem z
cukrem na sztywną pianę. Dodajemy
żółtka i dalej ubijamy całość. Wszystkie składniki łączymy w misie z
kakao i
mąką, delikatnie mieszając. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie, dlatego odstawiamy je do lodówki na 24 godziny.Następnie dzielimy ciasto na dwie części.Połowę ciasta rozwałkowujemy na grubość 3 mm (nie cienko, bo im grubsze, tym upieczone pierniczki będą pulchniejsze). Podsypujemy je dość solidnie
mąką, żeby nie przywarły do blatu.Wykrawamy
ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy katarzynki około 15 minut w 180*C. Polewamy je gęstym lukrem.Drugą część rozwałkowujemy na grubość 2 mm. Wykrawamy z ciasta kółka. Na środku połowy placków układamy trochę
marmolady lub powideł. Przykrywamy całość drugim plackiem. Dociskamy ciasto wokół
marmolady. Foremką wykrawamy pierniczki.Układamy
ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy katarzynki około 15 minut w 180*C. Polewamy je gęstym
mleczną czekoladą rozpuszczoną z 1 łyżką
masła.




Przysmak chłopca i dziewczynki.Najsmaczniejszy upominekTo paczuszka katarzynek.
Młody, stary, duży, małyZna ten specjał nad specjały.Sam król
pono łyka ślinkęGdy zobaczy katarzynkę!Franciszek Fenikowski