Wykonanie

Uwielbiam domowe
pieczywo - ciepłe, rumiane i chrupiące. Tym razem padło na chlebek typu flatbread. To raczej nie jest oryginalna receptura - ot, moja wersja.Chlebek dopełnił moje śniadanie pachnące
słoneczną Italią (tak na przekór zimie).
Pieczywo zapiekłam z zielonymi
pomidorami,
czosnkiem i
mozzarellą. Podawałam je z plasterkami
szynki Coppa (
szynka surowo dojrzewająca) o charakterystycznym smaku i zapachu. Polecam, bo takie śniadanie bardzo poprawia humor!Składniki (3
chlebki):15 g
drożdży świeżych1/2 szklanki
mleka1 łyżeczka
cukru1/4 szklanki
wody3 szklanki
mąki pszennejszczypta
soli4 łyżki
oliwy z oliwekponadto3 ząbki
czosnku3 zielone
pomidorykulka
mozzarellikilka plasterków
szynki Coppa
sól morskaPiekarnik rozgrzewamy razem z blaszką na której będziemy piekli
pieczywo (180*C).Zarabiamy ciasto.
Drożdże ucieramy z
cukrem. Zalewamy je ciepłym
mlekiem i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.Do miski wsypujemy
mąkę,
sól, wlewamy
oliwę, aktywne
drożdże i
wodę. Zagniatamy zwarte i elastyczne ciasto. Przenosimy je na stolnicę i dzielimy na trzy części. Każdą rozwałkowujemy na grubość 8-10 mm. Gotowe placki umieszczamy na mocno nagrzanej blaszce. Układamy na nich
pomidory i ząbki
czosnku pokrojone w plasterki. Całość oprószamy
solą morską. Pieczemy
chlebki 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Pod sam koniec, gdy brzegi ładnie się zarumienią, dodajemy kawałki
mozzarelli. Gdy tylko
ser się rozpuści wyjmujemy
pieczywo. Na jeszcze ciepłym układamy plasterki
szynki.

