ßßß Cookit - przepis na FLATBREAD Z ZIELONYMI POMIDORAMI, MOZZARELLĄ I SZYNKĄ COPPA

FLATBREAD Z ZIELONYMI POMIDORAMI, MOZZARELLĄ I SZYNKĄ COPPA

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam domowe pieczywo - ciepłe, rumiane i chrupiące. Tym razem padło na chlebek typu flatbread. To raczej nie jest oryginalna receptura - ot, moja wersja.
Chlebek dopełnił moje śniadanie pachnące słoneczną Italią (tak na przekór zimie). Pieczywo zapiekłam z zielonymi pomidorami, czosnkiem i mozzarellą. Podawałam je z plasterkami szynki Coppa (szynka surowo dojrzewająca) o charakterystycznym smaku i zapachu. Polecam, bo takie śniadanie bardzo poprawia humor!
Składniki (3 chlebki):
15 g drożdży świeżych
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
1/4 szklanki wody
3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
4 łyżki oliwy z oliwek
ponadto
3 ząbki czosnku
3 zielone pomidory
kulka mozzarelli
kilka plasterków szynki Coppa
sól morska
Piekarnik rozgrzewamy razem z blaszką na której będziemy piekli pieczywo (180*C).
Zarabiamy ciasto.
Drożdże ucieramy z cukrem. Zalewamy je ciepłym mlekiem i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy oliwę, aktywne drożdże i wodę. Zagniatamy zwarte i elastyczne ciasto. Przenosimy je na stolnicę i dzielimy na trzy części. Każdą rozwałkowujemy na grubość 8-10 mm. Gotowe placki umieszczamy na mocno nagrzanej blaszce. Układamy na nich pomidory i ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Całość oprószamy solą morską. Pieczemy chlebki 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Pod sam koniec, gdy brzegi ładnie się zarumienią, dodajemy kawałki mozzarelli. Gdy tylko ser się rozpuści wyjmujemy pieczywo. Na jeszcze ciepłym układamy plasterki szynki.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/12/flatbread-z-zielonymi-pomidorami.html