Wykonanie

Tak pysznego śniadania już dawno nie
jadłam. Pożera się je już wzrokiem. Równie pięknie pachnie i smakuje. Połączenie kwaśnego
dżemu ze słodką
bułką, to chyba romans doskonały!Składniki:ośmioramienna
chałkarozczyn
drożdżowy600-700 g
mąki pszennej250 ml
mleka3 łyżki
cukru1/4 łyżeczki
soli2
jajka100 g
masła3 łyżki
dżemu z
agrestu i
kiwi150 g
masła2 łyżki
miodu1
kiwiponadto2
kiwi2 łyżki
masła2 łyżki
miodu1/2 łyżeczki
cynamonu2 łyżki ekstraktu
waniliowegoMiękkie
masło rozcieramy na puch. Dodajemy do niego
dżem oraz
miód. Całość miksujemy chwilę, aż składniki się połączą. Pod sam koniec dorzucamy obrany i pokrojony w drobną kostkę
owoc kiwi. Mieszamy.Gotowe
masło przekładamy na folię spożywczą. Zwijamy je w rulon i związujemy z obu stron (jak
cukierka). Następnie całość owijamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.Pieczemy
chałkę.Przygotowujemy rozczyn
drożdżowy.Do dużej miski przesiewamy
mąkę. Dodajemy rozkłócone
jajka,
cukier,
sól i rozczyn. Mieszamy składniki drewnianą łyżką. Stopniowo wlewamy ciepłe
mleko i zarabiamy ciasto ręką, aż będzie od niej odchodziło (około 5-10 minut). Gęstość ciasta regulujemy
mlekiem (za gęste) lub
mąką (zbyt rzadkie). Pod sam koniec wlewamy rozpuszczone, chłodne
masło i ponownie całość zagniatamy (dzięki temu zabiegowi ciasto będzie łatwo się formowało). Przykrywamy miskę suchą szmatką i odstawiamy w ciepłe, zacienione miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość. Po około 40 minutach wykładamy je na lekko oprószoną
mąką stolnicę, lekko spłaszczamy dłonią i dzielimy na 8 części. Każdy kawałek rolujemy w dość długi wałeczek. Wałki sklejamy ze sobą z jednej strony.Zaplatamy
chałkę (obrazkową instrukcję znajdziecie w
poście " OŚMIORAMIENNA
CHAŁKA ").Dwa zewnętrzne wałki zakładamy na krzyż. Koniec znajdujący się po lewej stronie wkładamy w sam środek pomiędzy wałeczkami, których jeszcze nie ruszaliśmy. Bierzemy kolejny wałek zewnętrzny i układamy go jak ten poprzedni, krzyżując go z zewnętrznym wałeczkiem z prawej strony. Bierzemy teraz wałek z prawej strony i wkładamy go znów w sam środek
między leżące wałki. Teraz kolejny wałek zewnętrzny układamy tak jak ten poprzedni, krzyżując go z zewnętrznym wałeczkiem z lewej strony. I tak zaplatamy
chałkę do samego końca.Gotową
chałkę smarujemy rozkłóconym
jajkiem. Pieczemy ją 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C (powinna podrosnąć i ładnie się zarumienić).
Chałkę kroimy na kromki. Na patelni rozgrzewamy
masło z
cynamonem i ekstraktem
waniliowym.
Bułkę smażymy z obu stron na złoty kolor. Pod sam koniec polewamy ją
miodem. Odsączamy tosty z nadmiaru tłuszczu.Na
chałce układamy plasterki
kiwi i
masła. Możemy dodatkowo
bułki posmarować kwaśnym
dżemem.

