Wykonanie
Jeśli ktoś z irytacją mnie zapyta czy nie znudziły mi się jeszcze naleśniki i placki odpowiadam, że absolutnie nie. I nie wiem czy mi się znudzą. To uzależnienie i moja miłość. Nic na to nie poradzę. Poszperałam trochę i natrafiłam na czeski wynalazek. Livance. To
drożdżowe placki podawane z
cynamonem ale tak naprawdę możecie podać je z czym chcecie. Ja swoją porcję polałam
miodem cynamonowym . Świetne są też z
owocami i w tej wersji zjadł je nasz syn. M. zjadł je oczywiście z nutellą- bo jeśli jest w domu nie spocznie dopóki nie ujrzy dna słoika. Do tego kubek
kawy... i śniadanie mistrzów gotowe. Straciłam głowę dla tych placków. To pewne. W ogóle wszystkim zasmakowały bardzo. Mój syn dwa
razy prosił o dokładkę. Puszyste,
drożdżowe... dla mnie wyjątkowo smaczne. Bardzo fajnie nadają się na leniwe śniadanie.

Składniki:20 g
drożdży1
jajko150 g
mąki pszennej250 ml ciepłego
mlekaszczypta
soli1 łyżka
cukru1 łyżka
masła- rozpuszczonegodo podania:
cynamon,
owoce,
dżem itpWykonanie:Z
mleka odlej pół szklanki i w rozpuść w nim
drożdże. Dodaj łyżkę
cukru. Odstaw aż zacznie bąbelkować. Do miski wrzuć pozostałe składniki i zaczyn
drożdżowy. Wymieszaj całość i odstaw na 30 minut. Gdy masa nieco urośnie smaż placki z obu stron aż będą rumiane. Swoje smażę na patelni do naleśników i nie używam
oleju. Podawaj z ulubionymi dodatkami.Smacznego!