ßßß Cookit - przepis na OGÓRKI Z MUSZTARDĄ

OGÓRKI Z MUSZTARDĄ

nazwa

Wykonanie

Wiem, że wyglądają niezbyt zachęcająco. Smakują jednak obłędnie. To propozycja dla miłośników charakterystycznych smaków. Ogórki mają dość mocny posmak gorczycy, są słodko-kwaśne i bardzo chrupiące. Idealnie do mięsnego, sycącego, zimowego obiadu. Zamiast ogórków można wykorzystać młode cukinie.
Składniki (3 słoiki o pojemności 1 litra):
2 kg małych i młodych ogórków gruntowych
3 gałązki kopru z baldachimem
ziarenka ziela angielskiego (5 na słoik)
liście laurowe (2 na słoik)
ząbki czosnku (2 na słoik)
gorczyca biała (1/2 łyżeczki na słoik)
zalewa
4 szklanki wody
1 szklanka octu
2 szklanki cukru
1 kopiata łyżka soli
4 łyżki ostrej musztardy
Słoiki myjemy porządnie i wyparzamy je razem z zakrętkami.
Każdego ogórka szorujemy za pomocą drucianki. Najlepsze będą ogóreczki małe i młode (takie dodajemy w całości). Jeśli wybieramy ogórki średnie, to kroimy je wzdłuż na połówki, duże zaś na ćwiartki.
Usuwamy skórkę z ząbków czosnku. Wybieramy koper, który jest już lekko suchy, brązowawy, a tym samym bardziej aromatyczny. Na dnie słoików układamy ząbki czosnku, zwiniętą gałązkę kopru, ziarenka ziela angielskiego, gorczycę i liście laurowe. Wciskamy (dosłownie) ogórki - muszą ściśle do siebie przylegać.
Przygotowujemy zalewę.
Musztardę ucieramy z cukrem. Mieszankę przenosimy do rondla, dodajemy sól. Całość zalewamy wodą i podgrzewamy, żeby składniki się połączyły. Następnie wlewamy ocet. Ogórki zalewamy zalewą. Od razu je zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut na mokro (patrz przetwory gorące). Tak przygotowane ogórki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wystudzenia w zaciemnione i chłodne miejsce.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/08/ogorki-z-musztarda.html