Wykonanie

To przepis z dedykacją dla mojego bratanka, który uwielbia wszelkie moje bułeczki. Połączyłam w jednym śniadanku, to co lubi najbardziej, czyli
parówki i chrupiące
pieczywo. Kolejny eksperyment z popękanymi (jak ziemia na pustyni) bułeczkami. Tym razem jednak będą z nadzieniem. Najlepiej smakują na ciepło, wyjęte wprost z piekarnika.Składniki (12
bułek):ciastorozczyn
drożdżowy3 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki ciepłego
mleka1/4 szklanki letniej
wody2 łyżki
oleju1 łyżeczka
soliskorupka ryżowa1 szklanka
mąki ryżowej10 g
drożdży1/2 szklanki ciepłej
wody1 łyżeczka
cukru1 łyżka
oleju1/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka nasion
kozieradki1 łyżeczka
papryki słodkiejnadzienie24 mini-
parówki cielęce / 8
parówek zwykłych
ketchup pikantny
suszone pomidory6 jabłuszek
kaparowychser żółtyZarabiamy ciasto na bułeczki.Przygotowujemy rozczyn
drożdżowy.
Mleko i
wodę podgrzewamy.
Mąkę,
sól i
cukier wsypujemy do miski. Dodajemy rozczyn
drożdżowy,
wodę,
oliwę i mieszamy całość. Zagniatamy jednolite i gładkie ciasto odchodzące od brzegów miski i dłoni. Ciasto przekładamy do wysmarowanej
oliwą miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dzielimy je na części. Każdy kawałek rozpłaszczamy dłonią.Przygotowujemy farsz.W misce umieszczamy
pomidorki suszone (pokrojone w paski) i posiekane drobno
kapary. Dodajemy 3 łyżki pikantnego
ketchupu. Długie
parówki dzielimy na trzy części.Na każdym placku rozcieramy pastę z
kaparów oraz
pomidorów suszonych i układamy po dwie mini-
parówki owinięte plastrem
sera. Następnie zwijamy ciasto i formujemy okrągłe bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy je ponownie do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu.W tym czasie przygotowujemy masę
ryżową.W moździerzu rozcieramy
kozieradkę,
sól i
paprykę słodką.Pozostałe składniki dokładnie mieszamy w misce. Dodajemy
przyprawy i całość ponownie zarabiamy. Odstawiamy papkę na 15 minut w ciepłe miejsce. Pasta ryżowa powinna być dość gęsta, ale dająca się rozsmarować na bułkach. Gdy bułeczki trochę podrosną smarujemy je dość grubo pastą i od razu wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika (do temperatury 180*C). Pieczemy bułeczki 30 minut.

