ßßß Cookit - przepis na NADZIEWANE BUŁECZKI TYGRYSKI

NADZIEWANE BUŁECZKI TYGRYSKI

nazwa

Wykonanie

To przepis z dedykacją dla mojego bratanka, który uwielbia wszelkie moje bułeczki. Połączyłam w jednym śniadanku, to co lubi najbardziej, czyli parówki i chrupiące pieczywo. Kolejny eksperyment z popękanymi (jak ziemia na pustyni) bułeczkami. Tym razem jednak będą z nadzieniem. Najlepiej smakują na ciepło, wyjęte wprost z piekarnika.
Składniki (12 bułek):
ciasto
rozczyn drożdżowy
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki letniej wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
skorupka ryżowa
1 szklanka mąki ryżowej
10 g drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka nasion kozieradki
1 łyżeczka papryki słodkiej
nadzienie
24 mini-parówki cielęce / 8 parówek zwykłych
ketchup pikantny
suszone pomidory
6 jabłuszek kaparowych
ser żółty
Zarabiamy ciasto na bułeczki.
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy.
Mleko i wodę podgrzewamy. Mąkę, sól i cukier wsypujemy do miski. Dodajemy rozczyn drożdżowy, wodę, oliwę i mieszamy całość. Zagniatamy jednolite i gładkie ciasto odchodzące od brzegów miski i dłoni. Ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dzielimy je na części. Każdy kawałek rozpłaszczamy dłonią.
Przygotowujemy farsz.
W misce umieszczamy pomidorki suszone (pokrojone w paski) i posiekane drobno kapary. Dodajemy 3 łyżki pikantnego ketchupu. Długie parówki dzielimy na trzy części.
Na każdym placku rozcieramy pastę z kaparów oraz pomidorów suszonych i układamy po dwie mini-parówki owinięte plastrem sera. Następnie zwijamy ciasto i formujemy okrągłe bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy je ponownie do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu.
W tym czasie przygotowujemy masę ryżową.
W moździerzu rozcieramy kozieradkę, sól i paprykę słodką.
Pozostałe składniki dokładnie mieszamy w misce. Dodajemy przyprawy i całość ponownie zarabiamy. Odstawiamy papkę na 15 minut w ciepłe miejsce. Pasta ryżowa powinna być dość gęsta, ale dająca się rozsmarować na bułkach. Gdy bułeczki trochę podrosną smarujemy je dość grubo pastą i od razu wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika (do temperatury 180*C). Pieczemy bułeczki 30 minut.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/04/nadziewane-bueczki-tygryski.html