Wykonanie

Przez jakiś czas nie przepadałam za
suszonymi pomidorami. No i za
oliwkami. Ogólnie rzecz biorąc zasób jedzenia, które mi nie smakuje szybko się
kurczy i jeśli przyjdzie dzień, w którym stwierdzę, że "zjadłabym lukrecję" to będzie oznaczało, że osiągnęłam ten stan, w którym jem już wszystko ;) Wracając do tematu: ostatnio zrobiłam bułeczki z
suszonymi pomidorami i wyszły przepysznie! Co prawda nie zapowiadało się (
drożdże nie chciały współpracować), ale kiedy w końcu wyjęłam je z piekarnika to wiedziałam, że będzie dobrze :) Aromatyczne, puszyste i wyraźnie
pomidorowe - spróbujcie sami :)
BUŁKI POMIDOROWESkładniki (na 6 bułeczek):250g
mąki pszennej (użyłam uniwersalnej, ale chlebowa pewnie byłaby lepsza) + łyżka do rozczynuok. 200ml ciepłej
wody70ml ciepłego
mleka8-10g świeżych
drożdżyłyżeczka
cukru1/2 łyżeczki
soli60g
suszonych pomidorówłyżka
oleju (ze słoika z
pomidorami)Dodatkowo:
mleko (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)Z
drożdży,
mleka i
cukru przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Połączyć z pozostałymi składnikami, na koniec dodając
pomidory i
olej (ciasto powinno być dość rzadkie). Odstawić na godzinę do ciepłego miejsca (ciasto przykryć czystą ściereczką). Uformować
bułki (u mnie 6 małych) i znów odstawić pod przykryciem na pół godziny. Posmarować odrobiną
mleka i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.Opierałam się na przepisie z witryny mojewypieki.com