ßßß Cookit - przepis na ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM I KISZONĄ KAPUSTĄ

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM I KISZONĄ KAPUSTĄ

nazwa

Wykonanie

To łatwe do przyrządzenia, niezbyt drogie, a przy tym bardzo smaczne danie z moją ulubioną kapustą kiszoną. Wbrew pozorom wszystkie składniki super ze sobą współgrają. Szczerze powiedziawszy sama byłam bardzo zaskoczona, że tak szybko i z takich dość pospolitych produktów może powstać coś tak wyjątkowego i dobrego.
Składniki (4 porcje):
1 kg ziemniaków
500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
20 dag wędzonki w plastrach (tłustej szynki, boczku)
750 g kapusty kiszonej
2 cebule
2 łyżki oleju
1 łyżeczka kminku
2 jajka
3/4 szklanki śmietany 18%
sól
ostra papryka w proszku
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki (grubości 5 mm). Umieszczamy je w garnku, zalewamy osolonym wrzątkiem (ten sposób jest bezpieczniejszy-wrzucając ziemniaki do wrzącej wody możemy się poparzyć) i gotujemy przez 7-10 minut. Odcedzamy je i chwilę trzymamy w odkrytym garnku nad palnikiem skręconym do minimum.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Kapustę szatkujemy, podlewamy niewielką ilością wody i razem z cebulką gotujemy bez przykrycia około 15 minut. Doprawiamy całość solą, pieprzem i kminkiem.
Drugą cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na oleju. Dodajemy drobno zmielone mięso. Smażymy razem około 10 minut. Mięso doprawiamy solą i papryką ostrą.
Jajka mieszamy ze śmietaną.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwę ziemniaków (najlepiej tak, żeby zachodziły na siebie jak dachówki), wylewamy część śmietany z jajkiem, wykładamy mięso, drugą warstwę ziemniaków (polewamy ją śmietaną), kapustę i znów ziemniaki (polewamy je śmietaną). Na samym wierzchu układamy wędzonkę. Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 20 minut (piekarnik piekarnikowi nierówny, a ziemniaki ziemniakom, więc najlepiej sprawdzić widelcem, czy są miękkie).
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/02/zapiekanka-ziemniaczana-z-miesem-i.html