Wykonanie

To łatwe do przyrządzenia, niezbyt drogie, a przy tym bardzo smaczne danie z moją ulubioną
kapustą kiszoną. Wbrew pozorom wszystkie składniki super ze sobą współgrają. Szczerze powiedziawszy sama byłam bardzo zaskoczona, że tak szybko i z takich dość pospolitych produktów może powstać coś tak wyjątkowego i dobrego.Składniki (4 porcje):1 kg
ziemniaków500 g
mielonego mięsa wołowo-wieprzowego20 dag wędzonki w plastrach (tłustej
szynki,
boczku)750 g
kapusty kiszonej2
cebule2 łyżki
oleju1 łyżeczka
kminku2
jajka3/4 szklanki
śmietany 18%sólostra papryka w proszku
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki (grubości 5 mm). Umieszczamy je w garnku, zalewamy osolonym wrzątkiem (ten sposób jest bezpieczniejszy-wrzucając
ziemniaki do wrzącej
wody możemy się poparzyć) i gotujemy przez 7-10 minut. Odcedzamy je i chwilę trzymamy w odkrytym garnku nad palnikiem skręconym do minimum.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Kapustę szatkujemy, podlewamy niewielką ilością
wody i razem z
cebulką gotujemy bez przykrycia około 15 minut. Doprawiamy całość
solą,
pieprzem i
kminkiem.Drugą
cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na
oleju. Dodajemy drobno zmielone
mięso. Smażymy razem około 10 minut.
Mięso doprawiamy
solą i
papryką ostrą.
Jajka mieszamy ze
śmietaną.Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem. Układamy warstwę
ziemniaków (najlepiej tak, żeby zachodziły na siebie jak dachówki), wylewamy część
śmietany z
jajkiem, wykładamy
mięso, drugą warstwę
ziemniaków (polewamy ją
śmietaną),
kapustę i znów
ziemniaki (polewamy je
śmietaną). Na samym wierzchu układamy wędzonkę. Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 20 minut (piekarnik piekarnikowi nierówny, a
ziemniaki ziemniakom, więc najlepiej sprawdzić widelcem, czy są miękkie).