Wykonanie
Danie obiadowe znane i lubiane przez większość. Oczywiście z dodatkiem w postaci gotowanej
kapusty kiszonej i przesmażonej
cebulki z
szynką. Dobre w dniu przyrządzenia, jak i odsmażone na drugi dzień.
Składniki :ciasto:- 1,5 kg
ziemniaków,- 1
jajko,- 1 łyżeczka
soli,- około 2 szklanek
mąki.
kapusta:- 1/2 kg
kapusty kiszonej,- 2
listki laurowe,- kilka ziaren
pieprzu i ziela.do polania:-
olej,- 1
cebula,- 3-4 plastry podwędzanej
szynki.Sposób wykonania:
Ziemniaki zetrzeć na miałko i odcedzić na sicie nadmiar płynu, zachowując dolny osad czyli
skrobię. Do
ziemniaków dodać
sól i
jajko. Wymieszać dosypując stopniowo
mąkę. Ciasto powinno być dość gęste. Zagotować w garnku posoloną
wodę i do wrzątku za pomocą łyżki wrzucać kluski . Na początek proponuję wypróbować na jednej czy jest odpowiednia konsystencja. Ja musiałem dosypać
mąki, bo pierwsza kluska się rozpłynęła :) Gotować partiami około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić na sitku.
Kapustę kiszoną poszatkować, dodać listki i ziarna, podlać
wodą i ugotować do miękkości.Na rozgrzanym
oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę
cebulę i
szynkę.