Wykonanie

Łatwo zgadnąć jakie dwa produkty według mnie pasują do siebie idealnie. Uwielbiam połączenie
sera i
pieczarek w pizzy, krokietach, babeczkach. Dziś przedstawiam Wam przepis na...Składniki:ciastorozczyn
drożdżowy500 g
mąki pszennej3
żółtka1
jajko3/4 szklanki
mleka1/2 szklanki
oliwy z oliweksól morskafarsz500 g
pieczarek250 g
sera żółtego1/2 łyżeczki Kucharkaszczypta
majerankuszczypta
pieprzu białego2
cebule3 łyżki
olejuPrzygotowujemy rozczyn
drożdżowy (zwiększamy ilość
drożdży do 50 g, reszta składników bez zmian).Przygotowujemy ciasto.
Mąkę,
żółtka,
jajko, rozczyn
drożdżowy i ciepłe
mleko zagniatamy ze sobą. Pod koniec dodajemy
sól i
oliwę. Ponownie łączymy wszystkie składniki. Przenosimy ciasto do wysmarowanej
oliwą miski, przykrywamy je suchą, czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.Przygotowujemy farsz.Obrane
cebule kroimy w piórka. Umyte i osuszone dokładnie
grzyby ścieramy na grubych oczkach tarki.
Cebulę podsmażamy na
oleju. Dodajemy
pieczarki i dusimy całość, dopóki cały sok nie odparuje. Doprawiamy farsz
majerankiem,
pieprzem oraz Kucharkiem. Studzimy go.Formujemy drożdżówki.Ciasto przekładamy na stolnicę, odsypujemy je
mąką i rozwałkowujemy na prostokątny placek o grubości około 1 cm. Całą powierzchnię pokrywamy farszem. Zwijamy ciasto w rulon, po czym kroimy je w plastry o szerokości 2 cm. Układamy drożdżówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy zawijańce 30 minut w temperaturze 180*C. Pod koniec pieczenia posypujemy je
startym serem i zapiekamy jeszcze 5 minut.

