Wykonanie

(Przepis pochodzi z książki " PASCAL KONTRA OKRASA ")Składniki (6 porcji):burrito1 kg
mielonego mięsa wołowego6 ząbków
czosnku800 g
pomidorów6 łyżeczek ajwaru / pikantnego sosu
paprykowego400 g
czerwonej fasoli z puszki2
cebule8 płatów tortilli2 g
pieprzu cayennesólpieprz biały mielony1 i 1/2
limonki60 ml
oliwy z oliwek3 łyżeczki
cukrusos
śmietankowy5-6 łyżek kwaśnej
śmietany 18%50 ml
oliwy z oliweksos ze świeżych
pomidorów2
pomidory bez skórek1 ząbek
czosnkusok z 1/2
limonkisól1 łyżeczka
musztardy Dijonłyżka
oliwy z oliwekPrzygotowujemy burrito.Na patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek (20-30 ml), wrzucamy 2 drobno posiekane ząbki
czosnku i zmielone
mięso wołowe. Doprawiamy mielonym
białym pieprzem,
solą i szczyptą
pieprzu cayenne. Smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż
mięso nabierze lekko brązowego koloru. Przekładamy
mięso do miski. Kolejne 2 ząbki
czosnku miażdżymy, a następnie drobno siekamy.
Czosnek smażymy razem z drobno pokrojoną
cebulką na rozgrzanej na patelni
oliwie (około 20-30 ml). Doprawiamy zawartość patelni skórką startą z 1
limonki. Chwilę smażymy, następnie całość zalewamy pozbawionymi skórek i pokrojonymi drobno
pomidorami (wraz z
sokiem). Dolewamy trochę
wody, dodajemy
biały pieprz, pozostały
pieprz cayenne, troszeczkę
soli,
cukier oraz sok z 1
limonki. Sos redukujemy o połowę (musi być gęsty i zawiesisty). Do sosu dodajemy teraz
mięso, odcedzoną
fasolkę, drobno posiekane 2 ząbki
czosnku. Całość mieszamy. Dodajemy ajwar/ pikantny sos
paprykowy . Mieszamy. Dodajemy sok z 1/2
limonki. Od momentu wrzenia gotujemy jeszcze 5 minut, często burrito mieszając. 6 płatów tortilli podgrzewamy chwilkę w piekarniku. Na tortillę wykładamy farsz i zawijamy jak krokieta. 2 pozostałe płaty tortilli wkładamy do piekarnika na 5 minut. Posypujemy je z wierzchu
papryką w proszku. Gdy zrobią się twarde i chrupiące łamiemy je na mniejsze kawałeczki.Przygotowujemy sos
śmietankowy.Gęstą
śmietanę przekładamy do miseczki i polewamy ją niewielką ilością
oliwy z oliwek.Przygotowujemy
sos pomidorowy.2 obrane
pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do miski blendera razem z rozgniecionym ząbkiem
czosnku,
sokiem z 1/2
limonki,
solą,
musztardą Dijon, niewielką ilością
oliwy z oliwek. Całość miksujemy tak, by powstała jednolita masa. Przelewamy sos do miseczki.

