Wykonanie
Nie
będę ukrywać, że robiłam je pierwszy raz. Z pewnością wymaga jeszcze pewnych poprawek aczkolwiek to , które zrobiłam smakowało mi baardzo. Dlatego też podzielę się z
Wami tym co pyszne.

Składniki:0,5 kg
mielonego mięsa indyczego (takie lubię, można użyć wieprzowego)opakowanie placków tortilli (6 szt.)4 duże ząbki
czosnku1 duża
cebula1 puszka
czerwonej fasoli5 łyżeczek
przecieru pomidorowego0,5 szk.
wody1
limonkaprzyprawy:
papryka ostra,
chili,
pieprz biały,
sólsalsa dip hot - ostry dip
pomidorowy z
papryką i
cebulą (kupiłam w Lidlu)2 ząbki
czosnku obieram, miażdżę i drobniutko kroję, podsmażam na łyżce
oleju dodaję
mięso i smażę do zrumienienia.
Mięso przyprawiam
między czasie,dodaję otartą skórkę z limetki, gdy się podsmaży przekładam do miseczki. Obieram i miażdżę 2 ząbki
czosnku,
cebulę kroję w drobną kostkę. Na tą samą patelnię na której smażyłam
mięso wlewam łyżkę
oleju, podsmażam lekko
cebulkę ,
czosnek, dodaję
przecier pomidorowy,
wodę, sok wyciśnięty z połowy
limonki, przyprawiam
solą,
pieprzem. Pozostawiam na małym ogniu około 10 minut, sos powinien się zredukować. Dodaję odcedzoną
fasolę,
mięso i wszystko razem podsmażam na małym ogniu około 5 minut by smaki się połączyły. Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucam placki tortilli, około 15 sekund z każdej strony tak by były elastyczne a nie przysmażyły się. Przekładam na talerz, układam ciepły farsz (około 4 łyżki) i zawijam jak tortillę .

Podałam z gotowym
ostrym dipem. Nie
będę ukrywać, że przepis na burrito jeszcze zagości na blogu ale już w innym wykonaniu bardziej autorskim. Postaram się sama zrobić placki tortilli i do farszu dodać warzywa ale to w przyszłości:)Życzę smacznego!