Składniki:500 g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka2 puszki pomidorów krojonych bez skóryduża cebuladwie papryki - u mnie czerwone2 ząbki czosnkupuszka kukuryszypuszka fasoli czerwonejpuszka fasoli białejsólpieprz cayennechili w proszku - płaska łyżeczka (dla miłośników ostrych smaków polecam więcej lub małą papryczkę chili)łyżeczka kminu rzymskiegołyżeczka cynamonu2 łyżki oliwyCebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Obie fasole odcedzić z zalewy na sicie i przepłukać. Papryki pokroić w kostkę bez gniazd nasiennych. Ewentualnie papryczkę chili - pokroić (jeśli papryczkę pokroicie z pestkami danie będzie bardziej pikantne).W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulkę, kiedy się zeszkli wrzucamy mięso i smażymy do momentu aż straci swój różowy kolor. Następnie dodajemy pokrojone papryki, czosnek, chili, kumin i cynamon. Po chwili wrzucamy też puszkę kukurydzy razem z zalewą i odcedzone fasole. Po 5 minutach wlewamy pomidory z puszki razem z sokiem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy wszystko razem na małym ogniu około 15 minut. Od czasu do czasu mieszając.Chili con carne jest jak bigos - najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień po kolejnych podgrzaniach.Smacznego.