ßßß Cookit - przepis na Chili Con Carne

Chili Con Carne

nazwa

Wykonanie

Składniki:
500 g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka
2 puszki pomidorów krojonych bez skóry
duża cebula
dwie papryki - u mnie czerwone
2 ząbki czosnku
puszka kukuryszy
puszka fasoli czerwonej
puszka fasoli białej
sól
pieprz cayenne
chili w proszku - płaska łyżeczka (dla miłośników ostrych smaków polecam więcej lub małą papryczkę chili)
łyżeczka kminu rzymskiego
łyżeczka cynamonu
2 łyżki oliwy
Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Obie fasole odcedzić z zalewy na sicie i przepłukać. Papryki pokroić w kostkę bez gniazd nasiennych. Ewentualnie papryczkę chili - pokroić (jeśli papryczkę pokroicie z pestkami danie będzie bardziej pikantne).
W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulkę, kiedy się zeszkli wrzucamy mięso i smażymy do momentu aż straci swój różowy kolor. Następnie dodajemy pokrojone papryki, czosnek, chili, kumin i cynamon. Po chwili wrzucamy też puszkę kukurydzy razem z zalewą i odcedzone fasole. Po 5 minutach wlewamy pomidory z puszki razem z sokiem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy wszystko razem na małym ogniu około 15 minut. Od czasu do czasu mieszając.
Chili con carne jest jak bigos - najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień po kolejnych podgrzaniach.
Smacznego.
Źródło:http://siostry-fit.blogspot.com/2013/05/chili-con-carne.html