Wykonanie

Składniki (na 2 makówki):
ciasto drożdżowe4 szklanki
mąki pszennej typ 450200 ml letniego
mleka150 g
masła, roztopionego i wystudzonego7
żółtek (
białka do masy makowej)6 łyżek
cukru2 łyżki
oleju1/2 łyżeczki
soli2 łyżki
wódki1
cukier wanilinowymasa makowa7
białek1/2 kg
maku5 łyżek
cukru3 łyżki
miodu100 g
rodzynek50 g
orzechów włoskich, posiekanych
olejek migdałowyłyżeczka
cynamonu1/4 kostki
masłakandyzowana skórka z
pomarańczyponadto1 rozkłócone
białko1 rozkłócone
żółtkoZarabiamy ciasto.Przygotowujemy rozczyn
drożdżowy .Do miski przesiewamy
mąkę. Dodajemy
masło podgrzane z
mlekiem, rozczyn i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto. Pod sam koniec wlewamy
olej. Odstawiamy w ciepłe miejsce - ciasto musi podwoić swoją objętość.Przygotowujemy masę
makową.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Mak zalewamy 1/2 litra wrzącej
wody. Odstawiamy go do wystygnięcia. Następnie przepuszczamy go dwukrotnie przez maszynkę do mielenia. Dodajemy
bakalie i pozostałe składniki. Mieszamy masę delikatnie z
białkami.Zwijamy makówki.Ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujmy je na kształt "prostokąta", smarujemy rozkłóconym
białkiem (masa makowa będzie przylegała do ciasta) i nakładamy masę
makową na 3/4 ciasta. Zawijamy. Mocno sklejamy końce i umieszczamy je na spodzie ciasta. Każdą makówkę smarujemy rozkłóconym
żółtkiem, owijamy pergaminem pozostawiając każdej 1,5 cm luzu i pieczemy 40 minut w 180*C w keksówkach.

