ßßß Cookit - przepis na POPISOWA MAKÓWKA MOJEJ MAMY

POPISOWA MAKÓWKA MOJEJ MAMY

nazwa

Wykonanie

Składniki (na 2 makówki):
ciasto drożdżowe
4 szklanki mąki pszennej typ 450
200 ml letniego mleka
150 g masła, roztopionego i wystudzonego
7 żółtek (białka do masy makowej)
6 łyżek cukru
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki wódki
1 cukier wanilinowy
masa makowa
7 białek
1/2 kg maku
5 łyżek cukru
3 łyżki miodu
100 g rodzynek
50 g orzechów włoskich, posiekanych
olejek migdałowy
łyżeczka cynamonu
1/4 kostki masła
kandyzowana skórka z pomarańczy
ponadto
1 rozkłócone białko
1 rozkłócone żółtko
Zarabiamy ciasto.
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy .
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy masło podgrzane z mlekiem, rozczyn i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto. Pod sam koniec wlewamy olej. Odstawiamy w ciepłe miejsce - ciasto musi podwoić swoją objętość.
Przygotowujemy masę makową.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Mak zalewamy 1/2 litra wrzącej wody. Odstawiamy go do wystygnięcia. Następnie przepuszczamy go dwukrotnie przez maszynkę do mielenia. Dodajemy bakalie i pozostałe składniki. Mieszamy masę delikatnie z białkami.
Zwijamy makówki.
Ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujmy je na kształt "prostokąta", smarujemy rozkłóconym białkiem (masa makowa będzie przylegała do ciasta) i nakładamy masę makową na 3/4 ciasta. Zawijamy. Mocno sklejamy końce i umieszczamy je na spodzie ciasta. Każdą makówkę smarujemy rozkłóconym żółtkiem, owijamy pergaminem pozostawiając każdej 1,5 cm luzu i pieczemy 40 minut w 180*C w keksówkach.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/12/popisowa-makowka-mojej-mamy.html