Wykonanie
30 grudnia 2013

KULECZKI ZIEMNIACZANE Z
MIĘSEMSkładniki:kluski1 kg
ziemniaków25 dag
mąki pszennej10 dag
mąki ziemniaczanej1
jajko1 łyżka
olejufarsz30 dag
mielonego mięsa (z
indyka,
kurczaka, wieprzowego, wołowego)
cebula1
jajkoząbek
czosnku4 łyżki
bułki tartejsólpieprzskwarki20 dag
boczku lub 1
cebulaolejsólPrzygotowujemy farsz.
Cebulkę i
czosnek siekamy drobno. Smażymy z
mięsem, doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Studzimy. Dodajemy
jajko oraz
bułkę tartą. Całość mieszamy.Kleimy kuleczki.
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i rozgniatamy. Odstawiamy masę do wystygnięcia. Następnie dodajemy
mąki,
jajko,
olej. Wyrabiamy, aż powstanie zwarte ciasto. Z ciasta formujemy wałeczek. Odkrawamy małe kawałki, każdy spłaszczamy ręką, nakładamy farsz i zlepiamy, by powstały kulki.W dużym garnku gotujemy
wodę. Solimy ją i podgrzewamy. Gdy zacznie wrzeć wrzucamy kluski i gotujemy około 5 minut do wypłynięcia.
Cebulkę,
boczek lub
cebulkę i
boczek kroimy drobno, podsmażamy na złoty kolor na 3 łyżkach
oleju.Polewamy skwarkami ziemniaczane kluski.





Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.