Wykonanie
Serniki to ulubione ciasto mojej rodziny i wdzięczny wypiek dający wiele możliwości modyfikacji i kulinarnej wolności. Dziś będzie na
masie z
orzechów włoskich, zwieńczony kandyzowanymi
wiśniami. Polecam!Składniki na spód:· 300 g
mąki pszennej· 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia· 150 g
brązowego cukru·
jajko· 130 miękkiego
masła· szczypta
soli· skórka otarta z 1
cytrynyMasło ucieramy z
cukrem, dodajemy
jajko,
sól,
skórkę z cytryny i stopniowo
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.
Ciastem wylepiamy dużą tortownicę wysmarowaną
masłem i obsypaną
mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni, 15 minut.Masa orzechowa:· 500 g
orzechów włoskich· 1 1/2 szklanki
cukru· 4 łyżki
masła· szklanka
mlekaOrzechy mielimy.
Mleko zgotowujemy z
masłem i
cukrem. Do gotującego się
mleka dodajemy
orzechy, mieszamy i chwilę gotujemy, aż masa zgęstniej. Masę
orzechową wykładamy na podpieczony spód.Masa serowa:· zmielony
twaróg 600 g· 200 g miękkiego
masła· 4
jajka· 200 g
cukru pudru· 2 łyżki
cukru waniliowego· 2 łyżki
mąki ziemniaczanej· łyżka
mąki pszennej· 250 g
serka mascarponeMasło miksujemy z
cukrami, dodajemy po jednym
żółtku. Stopniowo dodajemy
twaróg i
serek mascarpone oraz
mąki. Pod koniec dodajemy ubite
białka i delikatnie mieszamy. Masę
serową wykładamy na masę
orzechową. Pieczemy 60 minut, w temp. 180 stopni- warto wstawić do piekarnika naczynie z
wodą. Wówczas para
wodna sprawi, że sernik nam nie popęka. Po godzinie zmniejszamy temp. do 160 stopni, przykrywamy sernik papierem do pieczenia, żeby wierzch nam się nie spiekł i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Następnie wyłączmy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach.Dekoracja:·
wiśnie kandyzowane w słodkim
syropie- słoiczek 450 gWystudzone ciasto zdobimy
wiśniami kandyzowanymi w słodkim
syropie.