ßßß Cookit - przepis na Sernik włoski

Sernik włoski

nazwa

Wykonanie

Serniki to ulubione ciasto mojej rodziny i wdzięczny wypiek dający wiele możliwości modyfikacji i kulinarnej wolności. Dziś będzie na masie z orzechów włoskich, zwieńczony kandyzowanymi wiśniami. Polecam!
Składniki na spód:
· 300 g mąki pszennej
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· 150 g brązowego cukru
· jajko
· 130 miękkiego masła
· szczypta soli
· skórka otarta z 1 cytryny
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, sól, skórkę z cytryny i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciastem wylepiamy dużą tortownicę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni, 15 minut.
Masa orzechowa:
· 500 g orzechów włoskich
· 1 1/2 szklanki cukru
· 4 łyżki masła
· szklanka mleka
Orzechy mielimy. Mleko zgotowujemy z masłem i cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy orzechy, mieszamy i chwilę gotujemy, aż masa zgęstniej. Masę orzechową wykładamy na podpieczony spód.
Masa serowa:
· zmielony twaróg 600 g
· 200 g miękkiego masła
· 4 jajka
· 200 g cukru pudru
· 2 łyżki cukru waniliowego
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· łyżka mąki pszennej
· 250 g serka mascarpone
Masło miksujemy z cukrami, dodajemy po jednym żółtku. Stopniowo dodajemy twaróg i serek mascarpone oraz mąki. Pod koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy na masę orzechową. Pieczemy 60 minut, w temp. 180 stopni- warto wstawić do piekarnika naczynie z wodą. Wówczas para wodna sprawi, że sernik nam nie popęka. Po godzinie zmniejszamy temp. do 160 stopni, przykrywamy sernik papierem do pieczenia, żeby wierzch nam się nie spiekł i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Następnie wyłączmy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach.
Dekoracja:
· wiśnie kandyzowane w słodkim syropie- słoiczek 450 g
Wystudzone ciasto zdobimy wiśniami kandyzowanymi w słodkim syropie.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/04/sernik-woski.html