Wykonanie
Sernik idealny. I nie ma w tym stwierdzeniu ani grama przesady. Miał być wprawdzie z
jeżynami, ale dostałam na rynku przepyszne
truskawki i nie mogłam się im oprzeć. Wyjątkowe jest tutaj nie tylko gryczane ciasto (niezwykle delikatne i zdecydowanie zdrowsze od tego na
mące pszennej), ale również masa serowa- puszysta, wilgotna i dzięki dodatkowi
serka mascarpone przyjemnie aksamitna.


Składniki:Na ciasto:· 300 g
mąki gryczanej· 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia· 150 g
brązowego cukru·
jajko· 130 g miękkiego
masła· szczypta
soli· skórka otarta z 1
cytrynyMasło ucieramy z
cukrem, dodajemy
jajko,
sól,
skórkę z cytryny i stopniowo
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.
Ciastem wylepiamy dużą tortownicę wysmarowaną
masłem i obsypaną
mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni, 15 minut.·
truskawkiNa nieco przestudzony spód wykładamy całe
truskawki.

Masa serowa:· zmielony
twaróg 600 g· 200 g miękkiego
masła· 4
jajka· 200 g
cukru pudru· 2 łyżki
cukru waniliowego· 2 łyżki
mąki ziemniaczanej· łyżka
mąki pszennej· 200 g
serka mascarponeMasło miksujemy z
cukrami, dodajemy po jednym
żółtku. Stopniowo dodajemy
twaróg i
serek mascarpone oraz
mąki. Pod koniec dodajemy ubite
białka i delikatnie mieszamy. Masę
serową wykładamy na
truskawki. Pieczemy 60 minut, w temp. 180 stopni- warto wstawić do piekarnika naczynie z
wodą. Wówczas para
wodna sprawi, że sernik nam nie popęka.

Wystudzony sernik dekorujemy świeżymi
truskawkami oraz masą
mascarpone (50 g miękkiego
masła zmiksować z łyżką
cukru pudru, dodać 300 g
mascarpone,
śmietan fix i sok z połowy
cytryny). Smacznego!
