ßßß Cookit - przepis na Królewskie ciasto drożdżowe- z jabłkami i masą kajmakową

Królewskie ciasto drożdżowe- z jabłkami i masą kajmakową

nazwa

Wykonanie

W tym tygodniu na weekend proponuję pyszne drożdżowe ciasto na maślance w wydaniu bardzo świątecznym. Drożdżówka (pysznie wilgotna i puszysta jednocześnie) przełożona kremową masą kajmakową, zwieńczona jabłkami i serkiem waniliowym z powodzeniem może zagościć na wielkanocnym stole. Zapraszam!
Składniki na ciasto (blacha 35 x 24 cm) :
· 1 kg mąki pszennej - w tym 2 łyżki na zaczyn
· 0,5 szklanki mleka
· 1 szklanka maślanki w temp. pokojowej
· 1,5 szklanki cukru waniliowego
· 200 g roztopionego letniego masła
· 2 jajka
· 4 żółtka
· 75 g drożdży
· s kórka otarta z pomarańczy
· szczypta soli
Zaczyn - drożdże ucieramy z łyżką cukru, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy 2 łyżki mąki. Gładką masę odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
Jajka i żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy zaczyn, mąkę, szczyptę soli, masło, maślankę, skórkę z pomarańczy i zagniatamy jednolite ciasto. Pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Ciasto przekładamy do blachy 35 x 24 cm wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Odstawiamy jeszcze na chwilę w ciepłe miejsce.
Ponadto:
· ok. 5 średniej wielkości jabłek
· cynamon
· 2 łyżki brązowego cukru gruboziarnistego
· gęsty serek waniliowy – 250-350 g
Na cieście układamy ok. 1 cm plastry jabłek pozbawionych gniazd nasiennych. Powstałe środki jabłek wypełniamy serkiem waniliowym. Całość równomiernie oprószamy cynamonem i brązowym cukrem. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, termoobieg ok.55 minut.
Masa kajmakowa:
· 400 g miękkiego masła
· 2 puszki kajmaku
· 2 łyżki żelatyny
· odrobina gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
Żel atynę r ozpusz czamy w odrobinie gorącej wody. Ma sło miksujemy na gładką masę z kajmakiem. Pod koniec cały czas miksując dodajemy lekko tężejącą żelatynę.
Zimne ciasto przekrawamy na pół i przekładamy masą kajmakową. Dobrze schładzamy.
Ps. U mnie jak zwykle brak cierpliwości i ciasto rozkroiłam już 2 godzinki po przełożeniu kremem. Najlepiej jednak poczekać kilka godzin, aż ciasto i masa dobrze się p ołączą.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/03/krolewskie-ciasto-drozdzowe-z-jabkami-i.html