Wykonanie
W tym tygodniu na weekend proponuję pyszne
drożdżowe ciasto na
maślance w wydaniu bardzo świątecznym. Drożdżówka (pysznie wilgotna i puszysta jednocześnie) przełożona kremową masą kajmakową, zwieńczona
jabłkami i
serkiem waniliowym z powodzeniem może zagościć na wielkanocnym
stole. Zapraszam!Składniki na ciasto (blacha 35 x 24 cm) :· 1 kg
mąki pszennej - w tym 2 łyżki na zaczyn· 0,5 szklanki
mleka· 1 szklanka
maślanki w temp. pokojowej· 1,5 szklanki
cukru waniliowego· 200 g roztopionego letniego
masła· 2
jajka· 4
żółtka· 75 g
drożdży· s
kórka otarta z
pomarańczy· szczypta
soliZaczyn -
drożdże ucieramy z łyżką
cukru, zalewamy ciepłym
mlekiem, dodajemy 2 łyżki
mąki. Gładką masę odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
Jajka i
żółtka ucieramy z pozostałym
cukrem, dodajemy zaczyn,
mąkę, szczyptę
soli,
masło,
maślankę, skórkę z
pomarańczy i zagniatamy jednolite ciasto. Pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Ciasto przekładamy do blachy 35 x 24 cm wysmarowanej
masłem i obsypanej
mąką. Odstawiamy jeszcze na chwilę w ciepłe miejsce.Ponadto:· ok. 5 średniej wielkości
jabłek·
cynamon· 2 łyżki
brązowego cukru gruboziarnistego· gęsty
serek waniliowy – 250-350 gNa cieście układamy ok. 1 cm plastry
jabłek pozbawionych gniazd nasiennych. Powstałe środki
jabłek wypełniamy
serkiem waniliowym. Całość równomiernie oprószamy
cynamonem i
brązowym cukrem. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, termoobieg ok.55 minut.Masa kajmakowa:· 400 g miękkiego
masła· 2 puszki kajmaku· 2 łyżki
żelatyny· odrobina gorącej
wody do rozpuszczenia
żelatynyŻel atynę r ozpusz czamy w odrobinie gorącej
wody. Ma sło miksujemy na gładką masę z
kajmakiem. Pod koniec cały czas miksując dodajemy lekko tężejącą
żelatynę.Zimne ciasto przekrawamy na pół i przekładamy masą kajmakową. Dobrze schładzamy.Ps. U mnie jak zwykle brak cierpliwości i ciasto rozkroiłam już 2 godzinki po przełożeniu kremem. Najlepiej jednak poczekać kilka godzin, aż ciasto i masa dobrze się p ołączą.