Wykonanie

Połącznie
ciasta drożdżowego z
cynamonem jest jednym z moich ulubionych. Już wcześniej robiłam bardzo podobne w smaku bułeczki
cynamonowe . To ciasto różni się jednak nie tyle w smaku co w formie podania :) Nie kroi się go, a odrywa kawałek po kawałeczku :)Oryginał przepisu znajduje się tutaj . Inspirowałam się też wpisem Nikol . Ciasto Jest przepyszne, idealnie mięciutkie i aromatyczne :) Zniknęło błyskawicznie. Polecam baaardzo :)Składniki:2 i 3/4 szkl. plus 2 łyżki
mąki pszennej tortowej1/4 szkl
cukru8g
drożdży suchych1/2 łyżeczki
soliok 60g
masła1/3 szkl.
mleka1/4 szkl
wody2
jajka w temp. pokojowej1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego lub
cukier waniliowySkładniki na nadzienie:2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru1/2 szkl.
cukru (oryginał
mówi o pełnej szkalnce ale moim zdaniem to za dużo). Można też wymieszać
brązowy cukier z
białym, lub skorzystać z samego
brązowego cukru ,ale wtedy dać go ok 3/4 szkl.ok. 40 g
masłaMąkę wymieszać z
drożdżami,
solą i
cukrem.
Mleko wymieszać z
wodą.
Masło roztopić i wystudzić. Wlać do
mleka. Wbić
jajka i dokładnie roztrzepać. Wlać do
mąki i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawic do wyrośnięcia. Ma podwoić swoja objętość. W tym czasie przygotować nadzienie.
Masło roztopić na patelni. Lekko zezłocić. Zdjąć z ognia, wystudzić i dodać:
cukier,
cynamon i
imbir.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30x50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem zostawiając wolne ok 2 cm od brzegów. Pokroić na 6 pasów o wym. ok 8x30 Następnie ułożyć je jeden na drugim i znów powstały gruby pas pociąć na 6 równych kawałków. Powkładać je
bokiem do natłuszczonej formy 30x12 i piec w temp 180 stopni ok. 30-35 min. do momentu suchego patyczka.Delikatnie wyjąć i ostudzić. Ciasto podawać w całości, a jeść odrywając po kawałeczku :)Smacznego :)


