ßßß Cookit - przepis na Drożdżowy cynamonowiec do odrywania

Drożdżowy cynamonowiec do odrywania

nazwa

Wykonanie

Połącznie ciasta drożdżowego z cynamonem jest jednym z moich ulubionych. Już wcześniej robiłam bardzo podobne w smaku bułeczki cynamonowe . To ciasto różni się jednak nie tyle w smaku co w formie podania :) Nie kroi się go, a odrywa kawałek po kawałeczku :)
Oryginał przepisu znajduje się tutaj . Inspirowałam się też wpisem Nikol . Ciasto Jest przepyszne, idealnie mięciutkie i aromatyczne :) Zniknęło błyskawicznie. Polecam baaardzo :)
Składniki:
2 i 3/4 szkl. plus 2 łyżki mąki pszennej tortowej
1/4 szkl cukru
8g drożdży suchych
1/2 łyżeczki soli
ok 60g masła
1/3 szkl. mleka
1/4 szkl wody
2 jajka w temp. pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
Składniki na nadzienie:
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 szkl. cukru (oryginał mówi o pełnej szkalnce ale moim zdaniem to za dużo). Można też wymieszać brązowy cukier z białym, lub skorzystać z samego brązowego cukru ,ale wtedy dać go ok 3/4 szkl.
ok. 40 g masła
Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Mleko wymieszać z wodą. Masło roztopić i wystudzić. Wlać do mleka. Wbić jajka i dokładnie roztrzepać. Wlać do mąki i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawic do wyrośnięcia. Ma podwoić swoja objętość. W tym czasie przygotować nadzienie.
Masło roztopić na patelni. Lekko zezłocić. Zdjąć z ognia, wystudzić i dodać: cukier, cynamon i imbir.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30x50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem zostawiając wolne ok 2 cm od brzegów. Pokroić na 6 pasów o wym. ok 8x30 Następnie ułożyć je jeden na drugim i znów powstały gruby pas pociąć na 6 równych kawałków. Powkładać je bokiem do natłuszczonej formy 30x12 i piec w temp 180 stopni ok. 30-35 min. do momentu suchego patyczka.
Delikatnie wyjąć i ostudzić. Ciasto podawać w całości, a jeść odrywając po kawałeczku :)
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/10/drozdzowy-cynamonowiec-do-odrywania.html