Wykonanie
Jeden z moich pierwszych i wciąż ulubionych wypieków
drożdżowych – puszyste ciasto, chrupiące brzegi i
maślano-
cynamonowe wilgotne, słodkie warstwy. Ta drożdżówka to jest po prostu niebiańska! Każdy kawałek odrywający się łatwo dzięki warstwowej budowie wypieku, jest mocno
cynamonowy i lekki jak chmurka.Wbrew pozorom jest prosta w przygotowaniu – niżej znajdziecie instrukcję foto, jak złożyć ten wypiek.Wiem, że zawsze zachęcam Was do swoich wypieków – pewnie przez moją słabość do słodkości. Ale tym razem naprawdę musicie wypróbować ten przepis.
Między innymi od tego wypieku zaczęła się też moja miłość do wypieków i blogowania, stąd sama się dziwię, że przepis jak zrobić drożdżówkę odrywaną dodaję dopiero teraz. Być może czekałam, by ją dobrze uchwycić na zdjęciu ;)keksówka 11 na 30 cmSkładniki400 g
mąki pszennej90 ml
mleka60 ml
wody20 g
drożdży świeżych2 duże
jajka60 g
masła, roztopionego50 g drobnego
cukru do wypieków, w tym 1 łyżka
waniliowego1/2 łyżeczki
soliNadzienie60 g
masła, miękkiego120 g
cukru2 łyżeczki
cynamonuWykonanieprzygotować rozczyn: do letniego
mleka dodać
drożdże i z podanych w przepisie ilości wziąć łyżkę
cukru i łyżkę
mąki, również je dodać i wszystko rozmieszać. Zostawić na ok. 10 min w miarę ciepłym miejscu, by rozczyn wyrósł w misce umieścić
mąkę,
cukier,
jajka,
sól i dodać gotowy rozczyn. Dobrze wymieszaćnastępnie wyrabiać ciasto, najłatwiej za pomocą miksera z hakiem do
ciasta drożdżowego, w trakcie dodając roztopione, ale chłodne
masło. Wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastycznekulę wyrobionego ciasta zostawić w misce, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość – potrwa to ok. 1 do 1 , 5 godzinywyrośnięte
ciasto drożdżowe wyłożyć na blat podsypany
mąką, krótko zagnieść i rozwałkować na prostokątny placek o wymiarach 30 na 50 cmposmarować całą powierzchnie miękkim
masłem, a następnie posypać wymieszanym wcześniej
cukrem z
cynamonempokroić wzdłuż krótszego
boku na 6 pasów, ułożyć je jeden na drugim, nadzieniem do góry, a następnie pokroić paski na 6 części zbliżonych do kwadratów. „Kwadraty” ułożyć pionowo w keksówce. Poniżej zdjęcia z instrukcjąciasto odstawić na ok. 20 do 30 min. do napuszenia, przykryte wilgotną ściereczkąpiec w temperaturze 180ºC przez około 35 do 40 minut, aż się przyrumieni. Upieczoną drożdżówkę przestudzić w formie, a następnie wystudzić na kratce
Przepis własny.Polub i bądź w
kontakcieFotokulinarnie na facebookuZobacz także