ßßß Cookit - przepis na Kotleciki z tuńczyka i kaszy kuskus z sałatką na bazie smażonej kalarepki

Kotleciki z tuńczyka i kaszy kuskus z sałatką na bazie smażonej kalarepki

nazwa

Wykonanie

Pyszny, lekki obiad do przygotowania w pół godziny. Sprawdzi się więc jako pożywny posiłek po ciężkim dniu w pracy, ale również jako elegancki i zdrowy niedzielny obiad dla przyjaciół. Zapraszam :).
Składnik:
· 370 g tuńczyka w oleju/ może być również w sosie własnym- wówczas dodajmy do masy 1-2 łyżki oleju rzepakowego
· szklanka kaszy kuskus razowej
· 2 szklanki domowego wywaru warzywnego lub wody
· 1 jajko
· Łyżka jogurtu greckiego
· Szczypta soli
· Szczypta pieprzu
· Łyżka octu balsamicznego
· Olej rzepakowy do smażenia
· Panierka: 8 kromek chleba tostowego + 150 g twardego wędzonego sera
Panierka- chleb tostowy i ser blendujemy pulsacyjnie do momentu uzyskania okruszków.
Kuskus zalewamy gorącym wywarem warzywnym, przykrywamy i odstawiamy żeby kasza wchłonęła cały płyn. Do gotowej kaszy dodajemy rozdrobnionego tuńczyka z olejem, jajko, łyżkę jogurtu greckiego. Doprawiamy solą, pieprzem, octem balsamicznym. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią dodając stopniowo połowę wcześniej przygotowanej panierki. To właśnie nią regulujemy gęstość kotlecików.
Z gotowej masy formujemy kotleciki. Każdy obtaczamy w pozostałej panierce i smażymy na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju. Odsączamy na ręcznikach papierowych.
Sałatka :
· 1 duża kalarepka
· 2 średniej wielkości marchewki
· 1 czerwona papryka
· sól pieprz
· łyżeczka oleju sezamowego
· łyżeczka brązowego cukru
· łyżeczka octu ryżowego
· olej rzepakowy
· rukola
Marchewkę, kalarepkę i paprykę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Doprawiamy cukrem,octem ryżowym, olejem sezamowym, solą i pieprzem. Podajemy z rukolą skropioną olejem rzepakowym i kotlecikami. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/02/kotleciki-z-tunczyka-i-kaszy-kuskus-z.html