Wykonanie
Pyszny, lekki obiad do przygotowania w pół godziny. Sprawdzi się więc jako pożywny posiłek po ciężkim dniu w pracy, ale również jako elegancki i zdrowy niedzielny obiad dla przyjaciół. Zapraszam :).Składnik:· 370 g
tuńczyka w oleju/ może być również w sosie własnym- wówczas dodajmy do masy 1-2 łyżki
oleju rzepakowego· szklanka
kaszy kuskus razowej· 2 szklanki domowego
wywaru warzywnego lub
wody· 1
jajko· Łyżka
jogurtu greckiego· Szczypta
soli· Szczypta
pieprzu· Łyżka
octu balsamicznego·
Olej rzepakowy do smażenia· Panierka: 8 kromek
chleba tostowego + 150 g twardego
wędzonego seraPanierka-
chleb tostowy i
ser blendujemy pulsacyjnie do momentu uzyskania okruszków.
Kuskus zalewamy gorącym
wywarem warzywnym, przykrywamy i odstawiamy żeby
kasza wchłonęła cały płyn. Do gotowej
kaszy dodajemy rozdrobnionego
tuńczyka z
olejem,
jajko, łyżkę
jogurtu greckiego. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
octem balsamicznym. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią dodając stopniowo połowę wcześniej przygotowanej panierki. To właśnie nią regulujemy gęstość kotlecików.Z gotowej masy formujemy kotleciki. Każdy obtaczamy w pozostałej panierce i smażymy na rumiano na dobrze rozgrzanym
oleju. Odsączamy na ręcznikach papierowych.
Sałatka :· 1 duża
kalarepka· 2 średniej wielkości
marchewki· 1
czerwona papryka·
sól pieprz· łyżeczka
oleju sezamowego· łyżeczka
brązowego cukru· łyżeczka
octu ryżowego·
olej rzepakowy·
rukolaMarchewkę,
kalarepkę i
paprykę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa smażymy na dobrze rozgrzanym
oleju. Doprawiamy
cukrem,
octem ryżowym,
olejem sezamowym,
solą i
pieprzem. Podajemy z
rukolą skropioną
olejem rzepakowym i kotlecikami. Smacznego!