Pyszny, soczysty kurczak z chrupiącymi podprażonymi nerkowcami z dodatkiem aromatycznych i zdrowych warzyw dosmaczonych octem balsamicznym. Danie idealne :) . Koniecznie wypróbujcie.Składniki:Na tempurę:· 3/4 szklanki zimnej wody gazowanej· 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej· 1 jajko· 1 duża łyżka sosu sojowego jasnego· 1 łyżeczka octu ryżowego· podwójna pierś z kurczaka· sól· pieprz· 2 czerwone papryki· 2 duże cebule· 2 średnie marchewki· olej· łyżka pesto rosso z dodatkiem pepperoni· 2 łyżki octu balsamicznegoNa odrobinie oleju smażymy pokrojoną w drobne paseczki paprykę, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec, kiedy warzywa będą już miękkie dodajemy łyżkę pesto i ocet balsamiczny. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy.Nerkowce podprażamy na suchej patelni.Oczyszczonego i osuszonego kurczaka kroimy w zgrabną kostkę na jeden kęs. Solimy i pieprzymy. Przygotowujemy tempurę- mąkę łączymy z jajkiem i stopniowo z wodą - ciasto musi być zdecydowanie bardziej rzadkie niż na naleśniki. Doprawiamy sosem sojowym i octem ryżowym. W takim zimnym cieście maczamy kawałki kurczaka i smażymy go na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na talerzu wykładamy kołderkę warzywną, układamy kawałki kurczaka w tempurze, posypujemy nerkowcami. Jako ukoronowanie dania idealnie sprawdziłaby się świeża pietruszka. Smacznego!