ßßß Cookit - przepis na Kurczak w tempurze z nerkowcami na warzywnej kołderce z nutą octu balsamicznego

Kurczak w tempurze z nerkowcami na warzywnej kołderce z nutą octu balsamicznego

nazwa

Wykonanie

Pyszny, soczysty kurczak z chrupiącymi podprażonymi nerkowcami z dodatkiem aromatycznych i zdrowych warzyw dosmaczonych octem balsamicznym. Danie idealne :) . Koniecznie wypróbujcie.
Składniki:
Na tempurę:
· 3/4 szklanki zimnej wody gazowanej
· 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
· 1 jajko
· 1 duża łyżka sosu sojowego jasnego
· 1 łyżeczka octu ryżowego
· podwójna pierś z kurczaka
· sól
· pieprz
· 2 czerwone papryki
· 2 duże cebule
· 2 średnie marchewki
· olej
· łyżka pesto rosso z dodatkiem pepperoni
· 2 łyżki octu balsamicznego
Na odrobinie oleju smażymy pokrojoną w drobne paseczki paprykę, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec, kiedy warzywa będą już miękkie dodajemy łyżkę pesto i ocet balsamiczny. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Nerkowce podprażamy na suchej patelni.
Oczyszczonego i osuszonego kurczaka kroimy w zgrabną kostkę na jeden kęs. Solimy i pieprzymy. Przygotowujemy tempurę- mąkę łączymy z jajkiem i stopniowo z wodą - ciasto musi być zdecydowanie bardziej rzadkie niż na naleśniki. Doprawiamy sosem sojowym i octem ryżowym. W takim zimnym cieście maczamy kawałki kurczaka i smażymy go na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na talerzu wykładamy kołderkę warzywną, układamy kawałki kurczaka w tempurze, posypujemy nerkowcami. Jako ukoronowanie dania idealnie sprawdziłaby się świeża pietruszka. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/02/kurczak-w-tempurze-z-nerkowcami-na.html